Săptămâna trecută, pompierii botoşăneni au avut 129 de misiuni, ceea ce înseamnă 18 intervenții pe zi. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), s-a acționat pentru stingerea a 12 incendii, acordarea primului ajutor calificat pentru un număr de 99 persoane, asigurarea măsurilor de prevenire a unor incendii în urma producerii unor accidente rutier, descarcerarea unei persoane dintr-un autoturism implicat într-un accident rutier, asigurarea măsurilor specifice de limitare și răspândire a pestei porcine africane, asigurarea măsurilor specifice la aterizarea/decolarea elicopterului SMURD, precum și în alte situații de urgență (deblocare uși, transport persoane supraponderale, etc.). Totodată, s-au desfășurat șase activităţi de recunoaştere în teren și acțiuni de educare preventivă în domeniul situațiilor de urgență. „Pe timpul intervenţiilor au fost salvate/asistate/evacuate preventiv 104 persoane și protejate bunuri materiale în valoare de aproximativ 1,5 milioane de lei. Ca urmare a producerii situațiilor de urgență s-au înregistrat pagube materiale în valoare de circa 350.000 lei”, a anunțat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul ISU Botoșani.
Cele 12 incendii s-au produs pe raza localităţilor Flămânzi, Ringhilești (comuna Santa Mare), Todireni, Săveni, Dorohoi, Botoșani, Văculești, Alba (comuna Hudești), Buhăceni (comuna Trușești), Oneaga (comuna Cristești), Lozna și Darabani, iar cauzele probabile care au generat evenimentele cu foc au fost foc deschis în spații deschise, fumat în locuri nepermise, scurtcircuit electric, coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile și mod greșit de aprindere a focului. „Pentru stingerea celor 12 incendii au intervenit 155 de pompieri militari și voluntari. Cele mai multe evenimente cu foc s-au produs ca urmare a nerespectării normelor de prevenire şi stingere a incendiilor pe timpul igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale”, a mai arătat Dorina Lupu.
Pentru prevenirea acestor evenimente, ISU Botoşani reaminteşte cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
– obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării;
– obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;
– informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;
– realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului.
Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de cinci metri şi desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.