Începe vaccinarea gratuită împotriva HPV. Primele 20.000 de doze de vaccin au fost distribuite la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică. Astfel, începe programul de vaccinare gratuită împotriva HPV. La Botoşani au ajuns 385 de doze, în mod surprinzător fiind mai multe decât în multe judeţe din Moldova, unde media este de aproximativ 200-250. Cifra este surprinzătoare, cu atât mai mult cu cât se pare că solicitările, în mod normal, vin din zonele urbane, mai mult. „Eu am mai mulţi pacienţi în mediul rural şi nu a dorit niciunul. În ciuda informării şi prezentării. Din mediul urban chiar pacienţii vin şi solicită direct”, a spus un medic de familie botoşănean.
Fetele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani urmează să fie vaccinate gratuit în cabinetele medicilor de familie, aici încadrându-se fetele pentru care părinţii au solicitat vaccinarea în anii 2017 şi 2018, dar şi cele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat. „La nivelul judeţului s-au primit 385 de doze de vaccin, confiorm cu solicităroile făcute de medicii de familie din judeţ. Aceste doze vor fi repartizate celor care le-au solicitat”, a precizat Gabriela Ioniţă, purtător de cuvânt al DSP Botoşani.
Schema de vaccinare include două doze pentru persoanele la care vaccinarea este iniţiată la vârste cuprinse între 11 şi 14 ani şi trei doze pentru persoanele la care vaccinarea este iniţiată la vârsta peste 14 ani. „Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este şi un tip de cancer care poate fi prevenit, scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening, poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. MS are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică“, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache.
Cancerul de col uterin poate fi prevenit în proporţie de 90% prin vaccinul anti-HPV. În cei peste 10 ani de când este disponibil vaccinul, mai multe ţări au demarat campanii naţionale care au redus semnificativ rata îmbolnăvirilor, recordul fiind stabilit de Australia, care a ar putea deveni prim a ţară care va eradica definitiv cancerul de col uterin.
Pe lângă cancerul de col uterin, infecţia cu HPV poate cauza cancer valvular, vaginal, anal. Studii recente au demonstrat că infecţia cu HPV este principala cauză de cancer în gât, fumatul fiind a doua cauză.
Virusul human papilloma (HPV) este transmis prin contact sexual, de cele mai multe ori în timpul actelor sexuale vaginale sau anale. O persoană poate avea HPV chiar dacă au trecut ani buni de când nu a mai făcut sex.
Cancerul de col uterin nu are simptome decât în stadiile avansate. Nici alte forme de cancer provocate de HPV nu au simptome sau semne până când nu sunt într-o formă avansată.