13-14 botoșăneni au murit, în medie, în fiecare zi din ultimii doi ani. Cel puțin așa arată date privind ajutoarele de înmormântare plătite de către Casa Județeană de Pensii (CJP) Botoșani. Datele arată doar o parte din dimensiunea fenomenului, numărul celor care au trecut la cele veșnice fiind mult mai mare, deoarece sunt societăți care plătesc ele ajutoarele de deces, iar pentru alte persoane nu a fost solicitat vreo formă de sprijin.
Astfel, pe tot parcursul anului trecut, au fost solicitate 4.723 de ajutoare pentru pensionari, în valoare de 22.993.235 lei și 228 de ajutoare pentru asigurați (n.r. – angajați) în valoare de 852.150 de lei. În total, ajutoarele plătite au atins pragul de cinci milioane de euro.
Cifrele sunt apropiate de cele de acum doi ani, când s-au înregistrat 4.893 de ajutoare pensionari, în valoare de 20.024.550 lei și 202 ajutoare pentru asigurați, în valoare de 654.109 lei.
Trendul se menține și în debutul acestui an, când deja, în primele trei săptămâni, s-au înregistrat solicitări pentru aproximativ 250 de ajutoare de înmormântare.
Nici migrația nu contenește
Acestui fenomen natural i se adaugă un altul, cel al migrației populației, care nu contenește, deși a început de ani buni. Dacă mai ținem cont de faptul că în ultimei trei ani, doar în două luni ale anului trecut sportul natural a fost pozitiv, avem o imagine sumbră asupra viitorului județului din punct de vedere demografic.
O imagine mai clară a situației va fi redată de către recensământul ce va trebui făcut anul viitor. Cert este că la recensământul din 2011, populația județului a depășit cu greu pragul de 400.000 și asta abia după ce s-au făcut numeroase „corecții”, după ce datele preliminarii publicate în august 2012 arătau că populația județului era de doar de 398.932 persoane.
Ajutorul de înmormântare a crescut cu 300 de lei
În cazul decesului unui asigurat sau pensionar ajutorul a crescut în acest an de la 5.163 de lei la 5.429 de lei, la cât este estimat salariu mediu brut prin Legea bugetului. Aceasta a intrat în vigoare pe 9 ianuarie.
Deși suma pare una importantă, banii sunt adesea insuficienţi, pentru că fiecare familie doreşte să respecte „legea străbună”, care însă, de-a lungul anilor, a cunoscut ample mutaţii, astfel că unele înmormântări ajung să concureze la capitolul opulenţă cu nunţile sau botezurile. „Depinde de preferinţele fiecăruia, depinde de tradiţiile pe care le respectă. Am auzit foarte multe întâmplări în ceea ce priveşte tradiţiile. Sunt diferite de la o localitate la alta. Unii se descurcă şi cu banii aceştia şi fac o înmormântare decentă, alții nu”, a declarat Cristina Anton, directorul CJP Botoşani.
Ajutoarele de înmormântare pot fi ridicate doar pe baza certificatelor de deces de către apropiaţi ai decedatului şi nu neapărat de rudele de gradul I ale acestuia, care, în acele zile nefericite, ar trebui să aibă cu totul şi cu totul alte priorităţi. „Un deces înseamnă pierderea unui om drag pentru cineva. Nu doar beneficiarul direct sau moştenitorul de gradul I poate să ridice ajutorul de deces”, a spus Cristina Anton.
Numărul pensionarilor scade de la o lună la alta
Potrivit datelor statistice ale CJP Botoşani, numărul botoşănenilor care beneficiază de pensii de asigurări sociale de stat şi pensii de agricultori scade lună de lună. La sfârșitul anului trecut, în judeţul Botoşani erau 94.272 de de pensionari, cu aproape 2.000 mai puțini decât la finele anului 2018, când erau înregistrați 96.267. Situaţia este şi mai dramatică dacă ne raportăm la luna decembrie a anului 2017, când numărul pensionarilor se apropia de 98.000, mai exact 97.919.