Prezent la şedinţa festivă a Consiliului Municipal, Liviu Ioan Stoiciu, laureatul Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, pe anul 2018, nu a ratat prilejul de a reaminti de întreaga poveste de la gala de anul trecut. Asta în condiţiile în care alţi vorbitori au evitat subiectul, preferând să le mulţumească aleşilor locali pentru că au continuat să susţină acest premiu şi să-l finanţeze. „Pe mine acest premiu m-a bucurat peste măsură, atât de mult m-a bucurat că, pe scena Casei de Cultură, acolo unde s-a desfăşurat premierea, chiar dacă știam că sunt premiat, susțineam că sunt un outsider al poeziei românești. După aceea, am aflat că sunt pe locul doi. Nu știu dacă se confundă outsider-ul cu locul doi, dar mi-a trebuit un an și nu mi-a trecut nici acum supărarea. Dacă vă puteți imagina, un poet premiat cu cel mai important premiu românesc de poezie, m-am îmbolnăvit. Vă puteți imagina un premiant care se îmbolnăvește de bucurie sau de supărare. Sau amândouă odată. Așa a fost acolo la mine pus sus, să mi se întâmple. Acum, eu pe scenă i-am cerut iertare lui Eminescu fără să știu că eram pe locul doi, dar știam că sunt outsider. La 170 de ani de la nașterea lui Eminescu îi mulțumesc pentru această suferință: primirea unui premiu care îi poartă numele”, a spus Liviu Ioan Stoiciu. El a mulţumit Consiliului Local şi juriului, care anul trecut a avut o altă componenţă. „De fapt, eu am fost premiat de un juriu. De ce a urmat acea bulversare, pentru mine, nici nu contează la nivel de destin. Mie îmi pare rău pentru dumneavoastră că aţi fost puşi într-o situaţie mai delicată”, a mai afirmat Liviu Ioan Stoiciu.
Anul trecut, Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia a fost acordat poetului Liviu Ioan Stoiciu. La scurt timp după ce s-au stins ecourile festivităţii, s-a aflat că, iniţial, Constantin Abăluţă a fost desemnat câştigător şi chiar primise deja în cont cei 35.000 de lei (aproximativ 7.500 de euro), dar distincţia i-a fost retrasă pe motiv că regulamentul nu dă dreptul câştigătorului să absenteze de la manifestări.
A urmat o perioadă de controverse pe marginea regulamentului de acordare a acestui premiu, pentru ca în septembrie 2019, Consiliul Municipal să aprobe un regulament, dar care nu aduce multe modificări în ceea ce priveşte acordarea premiului. Astfel, premiul se acordă numai în prezenţa poetului desemnat de juriu. În condiţiile în care acesta nu poate participa, juriul va acorda premiul următorului poet dintre cei nominalizaţi care a întrunit cel mai mare număr de voturi. Dacă poetul desemnat de juriu a avut unanimitate de voturi şi este indisponibil, se va relua procedura de jurizare. În cazul în care cauzele invocate pentru neparticipare nu ţin de voinţa poetului laureat şi sunt justificate, juriul poate hotărî acordarea premiului chiar în absenţa poetului laureat. O altă modificare vizează şi componenta financiară a premiului. Astfel, poetul laureat va primi premiul bani în cadrul galei, alături de diplomă, cununa de lauri şi hotărârea de Consiliu Local de acordare a titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Botoşani.