Ministrul liberal al Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat, într-o postare pe Facebook, că vrea „să spargă zidurile” de la Casele de Pensii și că va începe cu cea din București. Ea s-a referit la eliminarea ghișeelor în fața cărora trebuie să aștepte pensionarii minute bune. „Pe mine m-a uimit că în continuare, pensionarul în baston, persoană în vârstă, trebuie să stea cu spatele încovoiat ca să poată să vadă ochii funcționarului printr-o ușiță mică, pusă la o înălțime la care spatele său este foarte încovoiat. M-a uimit ce distanță există în continuare, astăzi, între angajații statului și pensionari, în cazul de față, când ar trebui ca cei doi să stea pe picior de egalitate, de exemplu la o masă, fără niciun zid între ei, amândoi în aceeași poziție în care să poată vorbi de la egal la egal, cu hârtiile pe masă, cu tot ce au nevoie la îndemână, astfel încât lucrurile să fie clare, transparente, și nu într-o relație funcționar-pensionar pe poziții inegale”, a explicat Violeta Alexandru.
Aceasta a anunțat că primul pas în eliminarea ghișeelor va fi făcut în București, unde va cere conducătorilor caselor de pensii să reamenajeze spațiile, fără investiții substanțiale, ci pur și simplu montând o masă la care cele două persoane să poată sta față în față și să poată discuta cu hârtiile pe masă. Totul trebuie să fie comod pentru pensionar, astfel încât orice întrebare are acesta să poată primi răspunsul corespunzător în cel mai civilizat mod cu putință.
„Eu cred că a venit momentul în care funcționarii să-i trateze pe oameni cu respect. Între stat și beneficiar s-a așezat în acest moment un zid, un zid de birocrație, un zid de atitudine, un zid efectiv fizic, construit pentru ca cel de pe partea cealaltă să înțeleagă că primești de la mine doar când vreau eu să-ți dau”, a mai spus Violeta Alexandru.
Deși salutară, măsura nu poate fi pusă prea repede în practică din cauza lipsei resurselor financiare. „E bine! Nu se teme nimeni de pensionari, dar trebuie să se țină cont și de configurația clădirilor. Modificarea în acest sens a spațiului de la Casa de Pensii Botoșani presupune niște cheltuie, despre care nu știu să fie sau nu prinse în buget. La noi, oricum pensionarii ajungeau foarte ușor și discutau față în față cu colegii mei. Ajungeau chiar sus la etaj și discutau cu doamna director și domnii directori, deci nu cred că s-a pus vreodată problema, la Botoșani, ca pensionarii să nu fie tratați cu respect”, a declarat un angajat al Casei Județene de Pensii Botoșani.