Incendierile mafiote de la Flămânzi, din primăvara lui 2014, continuă să fie învăluite în mister, iar autorităţile s-au dovedit a fi incapabile să spună cine a pus totul la cale și de ce anume. Astfel, la aproape șase ani de la incendierea clădirii care adăposteşte un club, o pizzerie şi o sală de festivităţi aparţinând omului de afaceri Sorin Ţapu, Curtea de Apel Suceava a dat astăzi verdictul final, confirmând hotărârea instanței de fond prin care cei doi suspecți, Iulian Mihai B. şi Cornel R., judecaţi pentru distrugere prin incendiere, au fost achitați, magistrații invocând faptul că nu există probe care să demonstreze că cei doi ar fi comis faptele reţinute în sarcina lor. „În consecință, față de întreg probatoriul administrat (….), instanța nu poate reține că probatoriul administrat conduce cu certitudine la stabilirea vinovăției inculpaților. Hotărârea de condamnare trebuie să se bazeze pe probe certe de vinovăție, iar în caz de îndoială, ce nu poate fi înlăturată prin probe, trebuie să se pronunțe o soluție de achitare. Toate aceste cerințe sunt argumentate pentru transformarea concepției asupra prezumției de nevinovăție, dintr-o simplă regulă, garanție a unor drepturi fundamentale, într-un drept distinct al fiecărei persoane, de a fi tratată ca nevinovată până la stabilirea vinovăției printr-o hotărâre penală definitivă. Soluțiile date nu trebuie să se întemeieze pe probabilitate ci pe certitudine, dobândită pe bază de probe decisive, complete și sigure, în măsură să reflecte realitatea obiectivă, iar în caz de îndoială ce nu se poate înlătura prin probe, nu este posibilă tragerea la răspundere penală a inculpaților. Din aceste considerente, în cauză urmează a se dispune soluția de achitare cu privire la inculpați, întrucât nu există probe că aceștia au săvârșit infracțiunile reținute în sarcina lor”, au invocat judecătorii.
Decizia instanţei este oarecum surprinzătoare, în condiţiile în care procesul a început tot în urma unei decizii a magistraţilor, care au anulat în parte, în 2015, o ordonanţă a procurorilor prin care dosarul era retrimis la poliţie pentru continuarea cercetărilor. Atunci, judecătorii au apreciat că sunt suficiente probe ca cei doi să fie judecaţi, ori, după procesul de la instanța de fond și apoi în apel, decizia magistraților a fost total inversă, în ciuda probelor aflate la dosar.
Atacuri mafiote în serie
Atacurile mafiote de la Flămânzi au început în noaptea de 18 spre 19 august 2012, când Sorin Ţapu, care administra un club şi un restaurant, a fost atacat de patru indivizi şi, pentru a se apăra, a fost nevoit să facă uz de armă. Ulterior, pe 25 decembrie 2012, un apel la 112 anunţa plasarea unor bombe în incinta clubului, la un restaurant şi acasă la Sorin Ţapu. În urma apelului, localul a fost evacuat, însă cel care a sunat la 112 nu a mai fost identificat. Când ancheta penală declanşată în cazul agresiunii se apropia de final, Sorin Ţapu s-a trezit cu imobilul din Flămânzi incendiat, iar după numai două nopţi şi maşinile acestuia au fost stropite cu carburanţi şi incendiate în faţa locuinţei sale din comuna Frumuşica.
Filmul incendierilor
În noaptea de 9 spre 10 aprilie 2014, persoane necunoscute, prin tăierea gratiilor și lacătelor de la ușa de acces, au pătruns în incinta imobilului aparținând omului de afaceri, iar aici au împrăștiat o substanță inflamabilă (posibil ulei ars) în toate încăperile clădirii, după care au incendiat obiecte de mobilier de la etajele I și II, deplasându-se între etaje pe o scară interioară, ce are ca destinație scara de serviciu. În urma propagării incendiului, a fost distrusă o conductă de alimentare cu apă, care alimenta întregul imobil, iar apa revărsată a lichidat incendiul, astfel că nu a mai fost necesară intervenția pompierilor sosiți la fața locului. Daunele produse în urma incendierii au fost estimate de administratorul societății la suma de 40.000 de lei, fiind distruse mai multe piese de mobilier (canapele, mese), precum și diferite amenajări interioare. Investigațiile au condus către patru tineri, care se aflau în relații conflictuale cu omul de afaceri. Astfel, cu ocazia cercetării în imobilul incendiat, în incinta acestuia au fost găsite și ridicate mai multe recipiente din plastic, tip canistre, precum și lacătul cu care era asigurată ușa de acces.
Percheziții și probe găsite la locuințele unor suspecți
La câteva zile de la incendieri, polițiștii au descins la locuințele suspecților cu mandate de percheziție, ocazie cu care, la locuința unuia dintre tineri a fost găsit și ridicat un clește, tip gură de lup și două pet-uri de 2 l , în formă dreptunghiulară, cu inscripția „AQUA”, la locuința altuia au fost găsite și ridicate două recipiente din plastic, tip canistră, cu elemente asemănătoare celor găsite cu ocazia cercetării la fața locului, iar la locuința celui de-al treilea suspect au fost găsite două bidoane cu capacitatea de 20 l și un bidon cu capacitatea de 15 l , care prezentau miros de substanțe petroliere. Constantările tehnico – științifice traseologice efectuate de criminaliști, pentru a se stabili dacă urmele de forțare ale gratiilor și lacătelor de la ușa de acces au fost create de cleștele de fier, tip gură de lup, ridicat cu ocazia percheziției domiciliare, au stabilit că urmele de secționare prezentate pe fragmentele de gratii de la ușa de acces de la nivelul superior al clădirii, pe semi-inelele lacătelor și pe inele metalice de la ușa de acces, au fost create de foarfecele de debitat metal ridicat de la tânărul cu pricina. Ulterior, s-a dispus efectuarea unei constatării tehnico-științifice traseologice pentru a se stabili dacă canistra din material plastic ridicată cu ocazia cercetării la fața locului prezintă elemente de asemănare cu canistra din material plastic ridicată cu ocazia percheziției domiciliare efectuate la locuința principalului suspect, Iulian Mihai B. Astfel, prin raportul de constatare criminalistă, realizat de experți criminaliști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean – Serviciul Criminalistic, s-a stabilit că cele două canistre, respectiv cea ridicată cu ocazia cercetării la față locului și cea ridicată cu ocazia percheziției domiciliare efectuate la locuința suspectului prezintă aceleași caracteristici privind forma, dimensiunea, culoarea și înscrisurile de pe etichete, inclusiv mențiunile aplicate în procesul de producție al conținutului inițial, referitor la data ambalării și lotul de fabricație.
Nu s-a putut stabili substanța din canistre
În august 2014, anchetatorii au dispus efectuarea unei alte expertize fizico – chimice, la Institutul Criminalistic de la Bucureşti, în vedere stabilirii substanței din cele trei recipiente în litigiu identificate cu ocazia cercetării fața locului în noaptea incendierilor, în încăperile cuprinse de flăcări, precum și natura substanței din recipientele ridicate cu ocazia perchezițiilor domiciliare, însă nu a putut fi identificat tipul de produs petrolier din care provin compușii chimici evidențiați în probele în litigiu. Motivul – substanțele din clădire au fost deteriorate în timpul incendiului. Polițiștii au mers și mai departe și i-au supus pe suspecți la o serie de testări cu poligraful (n.r. – detectorul de minciuni), în cazul a doi dintre tineri constatându-se modificări specifice comportamentului simulat. Cu toate acestea, în momentul în care dosarul a ajuns în instanță, magistrații au preferat să nu ia în seamă probele adunate de polițiști și au considerat că în lipsa unei expertize care să dovedească că în bidoane a fost una și aceeași substanță găsită în clădirea incendiată, suspecții nu pot fi considerați vinovați.
Activități infracționale la Flămânzi
Dincolo de aceste analize, de păreri pro și contra privind vinovăția sau nevinovăția suspecților, un alt lucru ridică mari semne de întrebare – activitățile infracționale care i-au avut în pri plan pe o serie de tineri din Flămânzi. Astfel, o fracţiune din gruparea de traficanţi de persoane cunoscută sub numele de „Anaconda” ar fi fost condusă de un tânăr din Flămânzi. Tot de aici ar fi fost orchestrate şi incendierile de maşini din Botoşani, din primăvara lui 2012. Chiar și în urmă cu circa trei săptămâni, la Flămânzi au existat incidente violente, pentru aplanarea spritelor fiind nevoie de intervenția polițiștilor din trupele speciale. Mai exact, pe 19 decembrie 2019, mai mulți indivizi, printre care și principalul suspect în cazul incendierilor, ar fi pătruns fără drept în locuinţa unei femei şi au lovit-o pe aceasta peste corp cu diferite obiecte contondente. În aceeaşi seară, un alt grup, format din patru bărbaţi, însoţiţi şi de alte persoane, au pătruns în curtea unei societăţi din Flămânzi, unde ar fi distrus mai multe obiecte de mobilier, electrocasnice şi geamurile unei autoutilitare parcată în curte, distrugerile fiind evaluate la 7.200 de lei. Câteva zile mai târziu, polițiștii au descins la Flămânzi, unde au organizat opt percheziții. Atunci, anchetatorii au ridicat de la locuințele suspecților bâte, cuțite, boxuri dar și topoare, ori furci care ar fi fost folosite la comiterea faptelor. Opt persoane au fost reținute, dar ulterior toți suspecții au fost eliberați.