spot_img
duminică, aprilie 20, 2025
AcasăLocal BTCampania „Un cămin sigur pentru copilul tău” salvează vieți

Campania „Un cămin sigur pentru copilul tău” salvează vieți

Campania de informare și responsabilizare a adulților ”Un cămin sigur pentru copilul tău”, derulată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) al Județului Botoșani, în ultimele șase luni, a determinat conștientizarea de către părinți a pericolelor la care sunt expuși copiii în mediul casnic. Este concluzia reprezentanților ISU care se bazează pe datele statistice furnizate de specialiștii Secției de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență ”Mavromati” Botoșani. Astfel, în 2019, numărul copiilor care au ajuns la spital în urma unor accidente casnice a scăzut față de anul precedent. Anul trecut, de exemplu, 558 de copilași au fost victime ale unor accidente casnice (arsuri/opăriri, intoxicații/ otrăviri, înghițire corpi străini sau traumatisme), cu 34 cazuri mai puține față de 2018. „În 2019 s-a înregistrat o scădere față de 2018 cu aproape 100 de cazuri a celor care au ajuns pe patul de spital cu arsuri sau opăriri, respectiv de la 140 de cazuri în 2018, la 52 de cazuri în 2019. Din nefericire, a crescut numărul copiilor care au avut nevoie de ajutorul medical după ce s-au intoxicat cu diferite substanțe toxice, au înghițit corpi străini sau au suferit diferite traumatisme”, a precizat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul ISU Botoșani.

Pompierii botoșăneni speră ca noul an să nu fie marcat de astfel de evenimente, motiv pentru care vor continua acțiunile de informare și educare preventivă în județ. Astfel, în fiecare lună, pe data de 10, vor fi prezentate pericolele concrete la care sunt expuși copiii din cauza neglijenței, dar și măsurile ce trebuie luate pentru a fi evitate astfel de accidente.

Prima acțiune din 2020 a fost desfășurată astăzi, în comuna Dângeni, cu sprijinul autorităților locale, a pompierilor voluntari din comună, dar și a voluntarilor din cadrul campaniei naționale „Salvatori din pasiune”. În timp ce adulții au învățat cum să prevină accidentele casnice sau cum să acorde primul ajutor în astfel de situații, cei mici au participat la o activitate interactivă cu rol educativ în domeniul situațiilor de urgență, condusă de mascota inspectoratului, Sam Pompierul. Echipați cu costume de intervenție, micii pompieri au plecat în misiune cu “autospecialele de intervenție”, au trecut printr-un tunel, au salvat ursuleţul sau cățelul de pe tobogan, au alergat printre jaloane şi au stins un incendiu imaginar. Au fost răsplătiți cu dulciuri și multe aplauze. ”Curajul, responsabilitatea şi mândria de a fi salvator s-a citit în ochii fiecărui copil care a participat la acțiune, mulți dintre ei mărturisind că vor să devină pompieri. La rândul lor, salvatorii au fost răsplătiți cu zâmbete, îmbrățișări și colinde”, a mai arătat Dorina Lupu.

La sfârșitul întâlnirii, fiecare participant a primit câte o broșură, realizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani cu sprijinul „Fundației pentru SMURD”, care conține sfaturi pentru prevenirea accidentelor casnice.

Unic la nivel național, proiectul își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub 5 ani. Dezvoltarea conceptului de „Un cămin sigur pentru copilul tău” a fost impusă de faptul că, în ultimii ani, tot mai mulți copii botoșăneni au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme. Având în vedere faptul că broșura conține zece sfaturi utile pentru părinți, data de 10 a fost declarată ziua campaniei.

Pentru realizarea obiectivului campaniei, sunt implicați: voluntarii din cadrul programului național „Salvator din pasiune”, medicii de familie, asistenţii sociali, preoții, cadrele didactice din învăţământul preşcolar și membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
20.6 ° C
20.6 °
20 °
45 %
0.6kmh
90 %
D
23 °
lun
24 °
mar
24 °
mie
25 °
J
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai ce am dat la ziar și s-a și rezolvat avaria. Probabil s-au luat cu sărbătorile și au uitat.

EDITORIAL

Ne-am aștepta ca, având în vedere vremurile și tehnica, cei de la butoane să fie mai prudenți atunci când vine vorba despre manipulare și...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...