Piaţa imobiliară este în continuă dezvoltare. O demonstrează şi proiectul imobiliar care se conturează într-o zonă ultracentrală a municipiului Botoşani. „Pe strada Teatrului, numărul 6, pe terenul unde a fost sediul societăţii Vinalcool, un investitor local doreşte să construiască un bloc de locuinţe colective cu spaţii comerciale şi birouri la parter şi apartamente la etajele superioare”, a declarat Marian Murariu, viceprimar al municipiului.
Potrivit edilului, pe terenul de 4206 de metri pătraţi se află trei clădiri, un pavilion administrativ cu o suprafaţă de 310 metri pătraţi, un fost depozit de ambalaje, ce are 146 de metri pătraţi şi o fostă clădire de producţie, cu o suprafaţă de 235 de metri pătraţi. Corpul C1 – pavilionul administrativ este o clădire monument istoric datată din anul 1916, acest lucru fiind inscripţionat şi pe faţada principală a clădirii.
„Pe lângă clădirea monument istoric de pe amplasament, terenul pe care se intenţionează a fi făcută investiţia se află în zona de protecţie a altor trei monumente istorice, respectiv Sinagoga mare Botoşani, o locuinţă de pe strada Cuza Vodă 5 şi Casa Vrabie, de pe strada Cuza Vodă 16. Având în vedere amplasamentul situat în zona de protecţie a mai multor monumente istorice, investitorul va trebui să obţină avizul Comisiei de monumente de la Suceava”, a arătat Marian Murariu.
Celelalte două clădiri de pe amplasament, care nu sunt monument istoric, sunt propuse spre a fi demolate, după aprobarea Planului Urbanistic Zonal în Consiliul Local.
Clădirea monument istoric nu poate fi demolată şi va fi integrată în ansamblul propus, dându-i-se o funcţiune conexă de after school sau grădiniţă.
Într-o laterală a clădirii monument istoric, investitorul are în plan ridicarea unui bloc cu două scări, scara A cu regim de înălţime parter plus cinci etaje, cu etajele VI şi VII retrase şi scara B cu regim de înălţime parter plus şase etaje, cu etajul VII retras. Pe scara A vor fi 36 de apartamente, iar pe scara B 38 de apartamente, 74 în total.
„Pentru a asigura un număr suficient de locuri de parcare, investitorul a cumpărat un teren în suprafaţă de 690 de metri pătraţi, situat vizavi de terenul iniţial, pe strada Teatrului, numărul 9. De asemenea, se propune amenajarea unor suprafeţe de spaţii verzi pe proprietatea investitorului, de minim 16,65% din suprafaţa terenului”, a afirmat viceprimarul.
La această dată documentaţia se află în perioada de consultare a publicului de dinaintea emiterii avizului de oportunitate. În eventualitatea acordării avizului pozitiv, se va trece în etapa a II-a a PUZ-ului, cea a elaborării documentaţiei urbanistice detaliate. Va urma apoi cea de a doua dezbatere publică de dinaintea supunerii documentaţiei spre aprobarea Consiliului Local.
Marian Murariu speră să fie realizată o clădire cât mai frumoasă care să crească valoarea arhitectonică şi urbanistică a zonei.
În prima etapă de consultare publică, municipalitatea a primit şase petiţii
„Am primit şase petiţii din partea vecinilor. Trei dintre petiţii sunt de la botoşăneni care locuiesc în blocuri de pe strada Cuza Vodă. Ei nu sunt de acord cu crearea unui acces de pe proprietatea investitorului către strada Cuza Vodă. În propunerea iniţială, proiectantul a dorit să creeze un acces auto între proprietatea Vinalcool şi strada Cuza Vodă, însă locuitorii de la blocurile cu regim de înălţime parter plus două etaje de pe strada Cuza Vodă nu doresc să aibă trafic auto pe sub geamuri deoarece blocurile sunt foarte apropiate, iar traficul ar crea foarte mult disconfort”, a explicat viceprimarul. Celelalte petiţii se referă la gradul de însorire, mai exact, semnatarii petiţiilor nu-şi doresc ca locuinţele lor să fie umbrite de viitoarea investiţie. „Arhitectul şef al municipiului Botoşani împreună cu arhitecţii specialişti analizează acum aceste petiţii şi împreună cu proiectantul investitorului vor încerca să ajungă la o concluzie, astfel încât să fie mulţumită toată lumea. Voi fi cât se poate de atent să nu-i deranjăm pe locatarii de acolo, adică noua investiţie nu trebuie să producă disconfort locatarilor din zonă”, a concluzionat Marian Murariu.