Prima săptămână din an a adus şi primul caz de gripă raportat pe 2020.
Un adult din Botoşani a fost diagnosticat cu virusul gripal acesta fiind însă în afara pericolului, fiind tratat la domiciliu. 100 de botoşăneni şi-au petrecut, însă, sfârşitul de an pe patul de spital din cauza afecţiunilor respiratorii, 72 cu penumonii şi 31 cu infecţii respiratorii.
Toate cele peste 20.000 de doze de vaccin gripal au ajuns deja la Botoşani în patru tranşe, de anul trecut, fiind deja direcţionate şi utilizate de către medicii de familie, conform necesarului întocmit de aceştia. Specialiştii recomandă populaţiei să se vaccineze în număr cât mai mare în acest an pentru a se preveni o situaţie similară cu cea de anul trecut, când nu mai puţin de 200 de persoane au decedat din cauză că nu s-a vaccinat cu vaccinul gripal.
Mai mult, epidemiologii atenţionează că o pandemie de gripă în perioada următoare pare tot mai plauzibilă. „Vaccinarea salvează vieți. Este impardonabil ca 200 de oameni să moară de gripă într-o țară în care există program de vaccinare și sunt fonduri alocate. Vaccinurile și vaccinarea sunt ca și cardiologia, gastroenterologia, sunt specializări care au înregistrat avansuri inimaginabile.
Vaccinarea este una dintre cele mai mari realizări ale strategiilor de sănătate publică. Este un demers foarte direct și foarte țintit și foarte controlabil care a salvat foarte multe vieți. La marile epidemii, pandemii de variolă, s-a murit mai mult decât în războaiele prin care am trecut”, a precizat profesor doctor Doina Azoicăi, la un workshop pe tema vaccinarii pacienţilor cu afecţiuni cronice la Cluj.