Mii de botoşăneni au participat astăzi la slujbele oficiate în biserici de marea sărbătoare Botezul Domnului. Sfânta Liturghie a fost urmată de slujba de sfinţire a apei. Potrivit tradiţiei, la multe biserici au fot aduse cruci din gheaţă lângă care au avut loc slujbele.
La Biserica „Sfântul Ilie”, slujba a fost oficiată de părintele protopop Lucian Leonte şi de fiul său. Sute de botoşăneni au venit de acasă cu căni de sticlă în care au pus busuioc pentru a lua agheasmă. Şi în acest an biserica a fost neîncăpătoare, astfel că mulţi credincioşi au ascultat slujba stând în curtea lăcaşului de cult.
După Sfânta Liturghie, la slujba de sfinţire a apei, credincioşii au aprins lumânări şi s-au rugat alături de preoţi, cu emoţie şi speranţă în vremuri mai bune.
Şi în acest an, prin grija epitropului Cristian Ignat, a fost adusă la această biserică gheaţă de la Lacul Roşu, iar meşterii au făcut un altar şi o cruce pe care a fost pusă icoana cu Botezul Domnului, dar şi tricolorul.
Părintele protopop i-a mulţumit epitropului care în timpul slujbei a ţinut pe braţe icoana cu Botezul Domnului, arătând că această cruce de gheaţă a îmbodobit slujba de sfinţire a Aghesmei celei Mari. „Să-i dea Dumnezeu sănătate, că ne ajută şi cu foarte multe lucruri la biserică, alături de ceilalţi consilieri. Mulţumesc şi tinerilor care au ajutat la pregătirea apei şi vă îndemn să păstraţi la loc curat Sfânta Agheasmă să o folosiţi cu post, cu rugăciune. Să dea Dumnezeu ca Sfânta Agheasmă să vă pătrundă în suflete, să vă bucure, să vă binecuvânteze, să vă întărească să vă ajute pe dumneavoastră şi pe toţi membrii familiei dumneavoastră”, a spus părintele protopop. În final, el i-a însemnat pe credincioşii prezenţi să strige Kira Leisa (Doamne, miluieşte!)
După slujbă, credincioşii s-au aşezat la rând pentru a lua Agheasma Mare, apoi s-au închinat la altarul de gheaţă.
Şi la Biserica „Sfânta Ecaterina” din cartierul ANL Bucovina, la slujba oficiată de preotul paroh Liviu Florariu au participat zeci de credincioşi. „În fiecare an aştept cu emoţie această mare sărbătoare. Bunul Domnezeu să ne dea sănătate, putere şi vremuri cu pace”, a declarat o botoşăneancă. După slujba de sfinţire a apei, credincioşii au aşteptat în linişte să ia Agheasma Mare.
În multe familii este respectată tradiţia de a lua Agheasmă Mare de la mai multe biserici.
Agheasma Mare este ţinută la loc de cinste în case. Astăzi, cu Agheasma Mare sunt stropite casele, spre binecuvântare. În această zi sfântă nu sunt uitaţi nici cei trecuţi la cele veşnice. Mulţi botoşăneni au mers la cimitire pentru a stropi mormintele rudelor plecate din această lume cu Agheasma Mare.