spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeEditorialNeştiinţă sau meschinărie politică jucată electoral - Marius ILINCARU, jurnalist

Neştiinţă sau meschinărie politică jucată electoral – Marius ILINCARU, jurnalist

De la începutul anului au intrat în vigoare mai multe prevederi pe care liberalii se lăudau că le vor elimina, proroga sau modifica. Asta, pentru că totul s-a jucat într-o cheie politică şi nu una administrativă.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Este vorba, printre altele, de prorogarea pensiilor speciale pentru aleşii locali, de majorarea salariilor demnitarilor în raport cu creşterea salariului minim pe economie, de interzicerea cumulului pensiei cu slujba la stat, de interzicerea detaşărilor de la companii la instituţiile de stat şi nu în ultimul rând de explozia valorii punctului de amendă, care s-a majorat cu 54%, de la 145 de lei la 223 de lei.

Fiecare situaţie are povestea ei.

Decizia prorogării intrării în vigoare a pensiilor speciale pentru aleşii locali a venit în urma presiunii societăţii civile. De altfel, la votul final pe Codul Administrativ care a instituit aceste pensii speciale au fost şi parlamentari PNL, printre care liderii Cezar Preda şi Florin Roman, care au votat cot la cot cu PSD. „Votul celor şapte (n.r. – parlamentari PNL) a arătat că există mulţi parlamentari la noi în partid care nu sunt în stare să adune singuri voturi şi sunt dependenţi total de primari”, comenta, atunci, unul dintre liderii liberali. Acum, liberalii erau între ciocan (a se citi: primarii liberali, care intră în focurile electorale în primăvară) şi nicovală (a se citi: societatea civilă care aştepta această măsură). Acesta este şi probabil motivul pentru care PNL a jucat la cacealma şi a introdus prorogare prin asumare de răspundere. Liberalii au mizat pe o contestare a PSD la Curtea Constituţională a României (CCR), care să întârzie prorogarea, care a rămas fără obiect, pensiile speciale intrând în vigoare de la 1 ianuarie. Cum un drept câştigat este bun câştigat, liberalii şi-au „făcut faţa” faţă de primarii lor şi au mai şi pasat, electoral, toată răspunderea pe umerii PSD, deschizându-şi oportunitatea de a spune: „noi am vrut, dar nu ne-a lăsat PSD-ul”.

Cam aceeaşi poveste este şi în cazul creşterii lefurilor demnitarilor în raport cu salariul minim. Majorările se vor face în primele săptămâni ale anului, potrivit legii, iar când va trece de CCR, dacă va trece, pachetul de modificări pe care şi-a asumat guvernul răspunderea, faptul e deja consumat.

Situaţii diferite sunt între cumulul pensiei cu salariul de la stat şi cea cu detaşările din companii în instituţiile publice. Acestea vor intra în vigoare din momentul când deciziile vor fi publicate în Monitorul Oficial, chiar dacă acest lucru se va întâmpla în februarie sau martie.

O situaţie aparte este în cazul creşterii punctului de amendă. Aici este vorba şi de neştiinţă, mai exact de incompetenţă, dar şi de un joc electoral dus la extrem. În momentul când au decis majorarea salariului minim la 2.230 de lei, liberalii au uitat de faptul că punctul de amendă este legat ombilical de acesta şi nu au mai dispus şi îngheţarea la 145 de lei aşa cum au făcut-o guvernele anterioare. Sesizat de presă, premierul Orban a zis că el va găsi o soluţie până la sfârşitul anului, iar soluţia găsită a fost să includă plafonarea în pachetul de măsuri pe care şi-a asumat răspunderea. Un joc riscant cu efect de imagine şi folosit pentru a forţa cumva PSD să nu conteste tot pachetul. Nu e un caz singular. La fel au procedat şi pesediştii anul trecut când au condiţionat majorarea alocaţiilor copiilor de promulgarea bugetului de către Klaus Iohannis.

E urât când politicienii cred că le este permis să facă orice meschinărie electorală, orice joc, orice truc, ghidându-se după principiul că în politică e permis orice.

Nu, domnilor! A trecut vremea aceea! E momentul să guvernaţi pentru ţară, indiferent cine aţi fi! Să promovaţi competenţă şi doar acele măsuri care să aducă un plus populaţiei şi nu camarilei din care faceţi parte! Toate măsurile de mai sus puteau fi luate prin Ordonanţă de Urgenţă, aşa cum Cabinetul Orban a prelungit până în martie termenul până se pot cumpăra cartele prepay fără buletin, de exemplu. Niciuna dintre măsuri nu viza justiţia ca să se invoce referendumul, dar totul ţinea de voinţa şi interesul politic.
Gata, nu mai puteţi fi cauţionaţi sub nici o formă, pentru că România nu mai are nevoie de dumneavoastră, ci de oameni noi care au înţeles mesajul ultimelor rânduri de alegeri. Din păcate, pentru noi, se pare că nici dumneavoastră nu sunteţi aceia.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
5.7kmh
100 %
vin
1 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...