Graţie implicării cadrelor didactice şi elevilor botoşăneni în proiecte de colaborare internaţională, judeţul Botoşani ocupă locul şapte la nivel naţional, într-un clasament dat de numărul proiectelor derulate. Potrivit celor precizate de Gabriel Hârtie, inspector şcolar general, unităţile de învăţământ botoşănene s-au remarcat în domeniul proiectelor educaţionale cu finanţare europeană. Astfel, dacă în anul şcolar trecut, la nivelul judeţului erau în derulare 179 de proiecte, în acest an şcolar numărul acestora a crescut la 199.
Spre exemplu, în judeţ sunt în derulare 50 de proiecte Erasmus+, faţă de 34 în anul şcolar trecut. La acestea se adaugă proiecte de mobilitate, proiecte de parteneriat strategic şcolar, care au avut ca obiectiv susţinerea schimbului de bune practici sau participarea unor elevi la etape de mobilitate în ţări din Uniunea Europeană, proiecte de parteneriat strategic pe formare profesională, proiecte de alte tipuri.
„Suntem mândri că ne-am clasat pe locul şapte la nivel naţional. Salutăm implicarea unităţilor de învăţământ în proiectele educaţionale cu finanţare europeană. Le mulţumim cadrelor didactice, directorilor de şcoli pentru disponibilitate şi nu în ultimul rând le mulţumim elevilor pentru că sunt deschişi şi doresc să se implice în astfel de proiecte, în astfel de mobilităţi în ţări europene. Sunt sigur că elevii revin de acolo cu o experienţă bogată pe care îi încurajez să o aplice şi în unităţile botoşănene”, a mai precizat Gabriel Hârtie.
Tot anul trecut, unităţile de învăţământ botoşănene implicate în proiecte educaţionale cu finanţare europeană s-au impus în competiţii naţionale. Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi Şcoala 11 au primit titlul de „Şcoală Europeană”. Alte două unităţi, Liceul cu Program Sportiv şi Liceul „Demostene Botez” Truşeşti au devenit Şcoli EPAS, în cadrul Programului „Şcoli ambasador ale Parlamentului European în România”. Mai mult, tot anul trecut, Colegiul Naţional „Grigore Ghica” Dorohoi, Şcoala 7, Şcoala 17 şi Grădiniţa „Şotron” Botoşani au primit titlul de Şcoală eTwinning.
La Concursul „Made for Europe” elevii botoşăneni au obţinut cinci premii (trei premii I, un premiu II şi un premiu III), iar la Concursul „Tinerii dezbat”, elevii de la Colegiul „Eminescu” şi-au adjudecat un premiu II, un premiu III şi două menţiuni.