spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeTurismCrăciun de poveste în România

Crăciun de poveste în România

România oferă turiştilor în perioada Crăciunului peisaje, obiceiuri şi bucate tradiţionale, ce fac ca aceste plaiuri mioritice sa fie unice în lume.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Crăciunul este sărbătoarea care ne deschide sufletele şi care pune în lumină căldura căminului. Este momentul în care, împăcaţi cu noi înşine, ne adunăm cu emoţie şi bucurie în jurul bradului şi al mesei îmbelşugate pentru a împărtăşi bucuria Naşterii Domnului. Însă, dacă dintr-un motiv sau altul alegeţi să petreceţi Crăciunul altfel decât acasă, în mod tradiţional, trebuie să ştiţi că ţara noastră este foarte ofertantă în destinaţii care vă vor insufla spiritul Sărbătorilor şi vă vor face să vă simţiţi ca acasă, într-un decor de vis.

Iată care sunt cele mai frumoase dintre acestea:

 

Maramureş

 

Maramureşul este una din zonele care a reuşit să-şi păstreze obiceiurile de sărbători. Aici tradiţiile de Crăciun sunt unele dintre cele mai frumoase. În Sighetu Marmaţiei există obiceiul ca la fiecare sfârşit de decembrie să se organizeze un festival al datinilor şi obiceiurilor de iarnă. Nicăieri nu veţi să auzi colinde mai frumoase, cântate de feciorii satelor sau de un Viflaim jucat mai bine pe scenele din faţa bisericilor decât în cele din Maramureş.

Toate casele sunt luminate în noaptea de Ajun şi îşi deschid porţile ca să intre colindătorii îmbrăcaţi în superbele lor costume populare. Spectacolul oferit de colindători este extraordinar şi încălzeşte sufletele oricărui vizitator venit să petreacă sărbătorile în nordul ţării.

Sărbătorile în Maramureş nu înseamnă, însă, doar să urmăriţi obiceiurile şi să mâncaţi bucate tradiţionale. Perioada sărbătorilor poate fi un prilej foarte bun pentru o plimbare cu mocăniţa pe Valea Vaserului, o plimbare cu sania trasă de cai sau pentru o vizită la bisericile de lemn din Maramureş, incluse în patrimoniul UNESCO.

 

Bucovina

 

Un alt tărâm de vis este ţinutul Bucovinei. În patria cozonacilor crescuţi ca-n poveste, pufoşi şi parfumaţi, a plăcintelor poale-n brâu şi a bucatelor tradiţionale nu aveţi cum să nu vă simţiţi ca în Rai.

Bucovina este locul unde veţi retrăi ritualurile străbune ţinute de săteni pentru protecţia gospodăriei. Se spune că în Bucovina, masa din ajunul Crăciunului trebuie să conţină 12 feluri de mâncare şi că nimeni nu are voie să se atingă de ele până când nu vine preotul să le sfinţească.

Bucovina era denumită cândva Elveţia Orientului datorită peisajelor spectaculoase, a aerului curat şi a mozaicului cultural. Un Crăciun petrecut în Bucovina nu poate exclude vizitele la celebrele mănăstiri: Voroneţ, Suceviţa, Moldoviţa sau Dragomirna.

 

Băile Balvanyos

 

Balvanyos se află în judeţul Covasna, la nord-vest de Târgul Secuiesc şi este o staţiune renumită pentru izvoarele sale minerale, dar şi pentru peisajele superbe. „Cetăţile Păgânilor”, în traducere din limba maghiară, sunt situate la adăpostul munţilor Bodoc şi dispun de instalaţii moderne pentru tratamentul afecţiunilor cardiovasculare, bazin în aer liber cu apă minerală carbogazoasă, instalaţii pentru mofete şi de electroterapie.

De asemenea, la 10 kilometri de Balvanyos este lacul Sfânta Ana, unde trebuie să încercaţi săniuşul pe drumul ce duce până la lac. Distracţia este garantată la Sfânta Ana, iar bucatele de la Balvanyos sunt de neuitat, făcând din staţiune o destinaţie de luat în considerare pentru Crăciun.

 

Valea cu Peşti

 

Valea cu Peşti este un complex turistic aflat în Arefu, judeţul Argeş, la 7 km de Barajul Vidraru. Este o locaţie potrivită să petreceţi Crăciunul atât cu familia, cât şi cu gaşca de prieteni. Pe lângă mâncarea tradiţională servită ireproşabil, oaspeţii au parte de surprize şi momente artistice autohtone. De asemenea, în cadrul complexului, aveţi acces la o gamă largă de activităţi: bowling, biliard, tenis de masă, zonă SPA cu piscină, jacuzzi, saună şi masaj.

 

Valea Drăganului

 

Dacă vă doriţi un Crăciun liniştit alături de familie, Valea Drăganului este locul potrivit. Situată la poalele munţilor Vlădeasa şi Meses, lângă depresiunea Huedin, locaţia dispune de numeroase pensiuni unde vă puteţi încărca bateriile înainte de petrecerea de Revelion. De asemenea, merită să vedeţi moara de apă de la Bologa care încă funcţionează, iar ruinele cetăţii Bologa sunt încă de neclintit. În apropiere se află localitatea Ciucea care găzduieşte Castelul Goga, locul unde binecunoscutul poet şi-a petrecut ultimii ani din viaţă.

 

Sâmbăta de Sus

 

Sâmbăta de Sus este un sat de poveste, din Ţara Făgăraşului, aflat chiar la poalele Munţilor Făgăraş. Dacă ajungeţi în Sâmbăta de Sus în preajma sărbătorilor de Crăciun, veţi avea impresia că timpul a stat în loc. Tradiţiile şi obiceiurile din strămoşi încă se păstrează cu sfinţenie.

Veţi fi martori la ceata de feciori, care în seara de Crăciun umblă cu colindul în tot satul. În prima zi de Crăciun, ceata merge la slujba de la biserică unde colindă, apoi tot alaiul împreună cu sătenii merg la balul de la Căminul Cultural. Acesta este cel mai bine păstrat obicei din Ţara Făgăraşului şi a fost inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO, din decembrie 2013.

 

Micloşoara

 

Satul Micloşoara din judeţul Covasna adăposteşte pensiunea Contelui Kalnoky, cu căsuţe vechi ţărăneşti, ce au fost restaurate şi mobilate în stilul tradiţional secuiesc. La aproximativ 5 minute de mers pe jos de la pensiune, se află şi castelul Contelui, care şi-a păstrat autenticitatea prin mobilier, tablouri şi gravurile pereţilor.

 

Domeniul Dracula Daneş

 

Domeniul Dracula Daneş se află la câţiva kilometri de cetatea Sighişoarei, în apropierea localităţii Daneş. Pe lângă peisajul transilvănean deosebit, vă puteţi bucura de mâncarea tradiţională şi de obiceiurile de sărbători care şi-au păstrat autenticitatea.

Un plus pentru acest domeniu îl adaugă faptul că puteţi face echitaţie la Centrul Ecvestru. De asemenea, domeniul este grozav şi pentru copii pentru că există o mini grădină zoologică unde pot vedea găini, porumbei, struţi, păuni şi ponei. Grajdurile sunt cochete, iar activitatea de îngrijire a cailor poate fi un aspect interesant de văzut.

 

Conacul Archia

 

Situat la 5 kilometri distanţa de oraşul Deva, Conacul Archia este singura pensiune boutique din judeţul Hunedoara. Locaţia este foarte interesantă, camerele fiind amenajate în stilul anilor ’20 şi au tematici diferite cum ar fi camera Levănţica, camera Cuib de Păsărele, camera Frunze, camera Floarea Soarelui.

În perioada Crăciunului, pe lângă cina de Ajun şi pregătirile speciale, pensiunea are musafiri de la un centru de plasament. Copiii au parte de cadouri, iar fiecare familie are în custodie un copil, pe parcursul cinei.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.1 ° C
1.6 °
-0 °
71 %
0.9kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...