Protestul spontan al grefierilor și personalului auxiliar declanșat astăzi a paralizat activitatea instanțelor și parchetelor din județul Botoșani. Timp de două ore, în intervalul 10 – 12, aceștia și-au încetat activitatea și au ieșit pe treptele instituțiilor pentru a-și manifesta totalul dezacord față de eliminarea pensiei de serviciu. Din acest motiv, instanțele și parchetele și-au încetat temporar activitatea cu publicul, iar ședințele de judecată au fost amânate, fiind afectate inclusiv procesele penale. La Botoșani, de exemplu, la protestul spontan au participat peste 50 de persoane din instanțe și parchete, fiind cea mai amplă acțiune de acest gen de când angajații din Justiției au decis că trebuie să se lupte pentru drepturile lor.
Liliana Amariei, grefier șef în cadrul Judecătoriei Botoșani spune că decizia de eliminare a pensiei de serviciu a fost un act samavolnic din partea guvernanților, la mijloc nefiind vorba de o pensie specială. „Personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete beneficiază de dreptul de pensie de serviciu, iar nu pensie specială, fiind vorba practic de o pensie ocupaţională, după cum este denumită în Uniunea Europeană. Raţiunea acordării acestui drept este necesară, justificată şi legală, pensia de serviciu pentru personalul auxiliar a fost acordată ca o compensare pentru restrângerea unor drepturi şi libertăţi şi instituirea unor interdicţii şi incompatibilităţi prin statutul special care reglementează această categorie de personal, direct proporţional cu activităţile specifice funcţiei – personalul auxiliar de specialitate participă efectiv la înfăptuirea actului de justiţie alături de magistraţi”, a adăugat Liliana Amariei. Grefierii și personalul auxiliar din instanțe și parchete spun că aceasta este prima acțiune de protest, iar dacă nu se va renunța la decizia luată ei spun că vor bloca în totalitate activitatea instituțiilor.
Curtea Constituţională a României a statuat deja că „pensiile de serviciu se bucură de un regim juridic diferit în raport de pensiile speciale acordate în regimul public de pensii”, tocmai din cauza interdicţiilor şi incompatibilităţilor impuse de lege magistraţilor, care sunt identice şi pentru personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete, se precizează în comunicatul sindicatelor grefierilor. Organizaţiile grefierilor menţionează că dreptul la pensia de serviciu a personalului auxiliar a fost reglementat prin lege, care impune îndeplinirea cumulativă a două condiţii pentru a beneficia de pensie de serviciu, respectiv o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate şi împlinirea vârstei de 60 de ani, cerinţe care nu sunt impuse niciunei alte categorii de personal care beneficiază de pensie de serviciu.
„În acest context normativ, este evident că o nouă eliminare a pensiei de serviciu ar contraveni flagrant principiului predictibilităţii cadrului normativ şi privează categoria noastră profesională de o minimă stabilitate financiară pe termen scurt şi mediu”, a mai arătat Liliana Amariei, gefier șef în cadrul Judecătoriei Botoșani. Aceasta a adăugat că pensiile de serviciu ale personalului auxiliar din parchete şi instanţe sunt compuse din două elemente: pensie contributivă şi un supliment din partea statului, acordat ca o compensare pentru privarea de anumite drepturi şi libertăţi pe perioada în care persoana a desfăşurat activitatea supusă unui regim special de interdicţii şi incompatibilităţi.