O tânără din municipiul Botoşani se numără printre tinerii promovaţi şi susţinuţi de Fundaţia Regală Margareta a României.
Raluca Burcă a absolvit Colegiul Economic „Octav Onicescu” şi Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi, Secţia Grafică, după care a început un master la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Secţia Arte grafice.
Raluca Burcă a beneficiat de bursa acordată de Fundaţia Regală Margareta a României, în acest an. Această bursă a reprezentat pentru tânăra artistă un salt enorm pe plan profesional, în primul rând, datorită cunoştinţelor acumulate pe parcursul anului prin mentorate, comunicarea cu artişti vizuali şi muzicieni, mentori sau colegi bursieri, vizite la muzee şi diferite alte activităţi de dezvoltare personală desfăşurate în cadrul bursei. „Desigur, nu pot neglija nici ajutorul financiar, fără de care progresul în lumea artei ar fi fost cu mult încetinit şi poate chiar îngreunat. Privind retrospectiv, Bursa Tinere Talente m-a ajutat să-mi îndeplinesc cele mai mari obiective pe plan profesional, de anul acesta”, a spus Raluca.
Tânăra este recunoscătoare şi pentru că a avut posibilitatea să participe la evenimente culturale din străinătate. „Am vizitat târgul de Carte Ilustrată de la Bologna, care este unul din cele mai mari şi importante târguri de carte ilustrată din lume, în urma căruia simt că stilul meu <a suferit> îmbunătăţiri considerabile. Am ilustrat o carte, publicată la Editura Cartier, am realizat o animaţie ce a fost nominalizată şi ecranizată în cadrul Festivalului <Animest> din Bucureşti şi nu în ultimul rând, toate acestea mi-au dat mai multă încredere şi curaj în munca mea”, a mai arătat tânăra artistă.
Bursele „Tinerele Talente” – sprijin important pentru tinerii artişti
Bursele Tinere Talente se acordă pe perioada unui an calendaristic, iar tinerii sunt selectaţi la începutul fiecărui an, de un juriu de specialitate. În 2019, Fundaţia Regală Margareta a României a oferit 30 de burse de studiu, pentru 15 muzicieni şi 15 artişti plastici. Finanţarea le-a permis tinerilor să îşi cumpere materiale şi instrumente muzicale şi să participe la concursuri, concerte, expoziţii şi cursuri de specializare în România şi în străinătate, obţinând rezultate remarcabile. În cadrul proiectului, Fundaţia a organizat mentorate, workshop-uri de dezvoltare personală, ateliere de lucru pentru artiștii vizuali, o tabără de creaţie şi cursuri de măiestrie susținute de personalităţi ale muzicii clasice.
Raluca a primit diplomă pentru performanţă artistică de la Majestatea Sa Margareta
La jumătatea lunii trecute, la Teatrul Național București, a avut loc Gala Tinere Talente 2019, în prezența Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române. Evenimentul anual este dedicat tinerilor muzicieni și artiști vizuali, bursieri ai Programului național „Tinere Talente”. Gala a reunit importante personalități din lumea culturală, sponsorii, mentorii, profesorii și familiile tinerilor artiști.
În cadrul Galei, bursierii au prezentat publicului rezultatele proiectelor lor individuale și de grup. Anul acesta, tinerii artişti au oferit un concert cu muzică de Queen, o expoziție de arte vizuale și o prezentare de modă, toate acestea fiind rezultatul colaborării interdisciplinare de pe parcursul întregului an de bursă.
În cadrul Galei, Majestatea Sa Margareta a înmânat bursierilor diplomele pentru performanţă artistică în domeniul artelor vizuale şi al muzicii clasice.
Demarat în urmă cu 12 ani, Programul „Tinere Talente” și-a confirmat valoarea adusă culturii românești, Fundația Regală Margareta a României investind peste 1.500.000 de euro în viitorul artistic al României. Peste 300 de burse au fost oferite tinerilor artiști aflați la început de drum, care provin din familii cu venituri modeste.
Raluca a obţinut a doua bursă în acest an
„Fiind în ultimul an de studiu acum, am hotărât să aplic pentru o bursă Erasmus în Polonia, doar un semestru, în perioada octombrie 2019 – februarie 2020. Sunt foarte recunoscătoare atât pentru bursă cât şi pentru oportunitatea de a studia în altă ţară, acest lucru, dându-mi ocazia să mă dezvolt atât ca artist dar şi pe plan personal”, a afirmat tânăra.
Ea se foloseşte de toate informaţiile acumulate pentru a-şi crea o viziune de ansamblu asupra vieţii dar şi asupra artei în general. „În proiectele actuale, încerc să experimentez cât mai mult diferite tehnici de lucru, diferite abordări stilistice, pentru ca în final să pot alege ceea ce mi se potriveşte. Pe viitor îmi doresc să mă dezvolt cât mai mult ca artist, îmi doresc să găsesc proiecte în concordanță cu viziunea mea, să ilustrez, să scriu şi în final să reuşesc să dau mai departe ce am învăţat”, a concluzionat Raluca.