spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomeLocal BTMunicipalitatea a obţinut bani europeni pentru pentru înfiinţarea unor întreprinderi sociale

Municipalitatea a obţinut bani europeni pentru pentru înfiinţarea unor întreprinderi sociale

Direcţia de Asistenţă Socială Botoşani a obţinut o finanţare europeană în baza căreia va implementa proiectul „NESES – „Start-up social Nord Est”. Proiectul are drept obiectiv consolidarea capacităţii întreprinderilor de economie sociale de a funcţiona într-o manieră auto-sustenabilă.  DAS Botoşani are ca parteneri societatea Locativa şi Asociaţia „Partener” Iaşi. Perioada de implementare este de 36 de luni.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Potrivit celor precizate de primarul Cătălin Flutur, valoarea totală a finanţării este de 13.869.022 lei. Astfel, DAS va primi 6.069.935 de lei, din care 5.086.180 de lei subvenţii pentru finanţarea a 11 structuri de economie socială. Locativa beneficiază de 5.980.530 de lei (din care 4.623.800 de lei subvenţii pentru finanţarea a zece structuri de economie socială. Asociaţia „Partener” primeşte 1.818.555 lei pentru derularea a cinci programe de formare ca antreprenor în economia socială a 102 persoane din Regiunea Nord-Est.

Proiectul presupune sprijinirea unor iniţiative antreprenoriale cu caracter social, în vederea facilitării accesului la ocuparea forţei de muncă în Regiunea Nord-Est. Astfel, prin cele 21 de întreprinderi sociale vor fi create 105 de noi locuri de muncă.

Economia socială reprezintă ansamblul de activităţi al căror scop este să servească interesul general, interesele unei colectivităţi, şi/sau interesele personale nepatrimoniale, prin angajarea unor persoane dintr-un grup vulnerabil.

Întreprinderile sociale desfăşoară activităţi în domeniul economiei sociale şi deţin un atestat. Pot fi întreprinderi sociale societăţile cooperative, cooperativele de credit, asociaţiile, fundaţiile, casele de ajutor reciproc, federaţiile, uniunile persoanelor juridice, alte categorii de persoane juridice de drept privat. Pot dobândi atestatul de întreprindere socială persoanele juridice de drept privat anterior enunţate, ale căror acte de înfiinţare şi funcţionare conţin prevederi prin care demonstrează că activitatea desfăşurată are scop social, respectă principiile economiei sociale, acţionează în scop social şi/sau în interesul comunităţii, alocă minim 90% din profitul realizat scopului social şi rezervei statutare, se obligă să transmită bunurile rămase în urma lichidării către una sau mai multe întreprinderi sociale, aplică principiul echităţii sociale faţă de angajaţi, asigurând niveluri de salarizare echitabile.

Subvenţii de 100.000 de euro

Pot fi beneficiare ale proiectului persoane care au domiciliul sau reşedinţa în Regiunea Nord-Est, sunt interesate să înfiinţeze o întreprindere socială, să participe la un program de formare în domeniul „antreprenor în economia socială”, să aibă vârsta de minim 18 ani,  studii medii absolvite cu sau fără diplomă de bacalaureat. Persoanele selectate vor beneficia de un program gratuit de formare de  48 de ore pe cursant (16 ore de teorie şi 32 ore de practică), de posibilitatea participării la un concurs de planuri de afaceri în economia socială pentru finanţarea a 21 de planuri de afaceri,  de posibilitatea obţinerii unei finanţări nerambursabile în valoare de 100.000 de euro, de consultanţă şi monitorizare pentru înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor sociale.

Câştigătorii concursului vor putea obţine subvenţia de 100.000 de euro dacă înfiinţează o structură de economie socială şi obţin atestatul de întreprindere sociale în maxim patru luni de la semnarea contractului de subvenţie şi creează minim cinci locuri de muncă. O altă condiţie este aceea a continuării activităţii întreprinderii sociale pentru minim 18 luni de la data obţinerii atestatului, la care se adaugă o perioadă minimă obligatorie de şase luni de sustenabilitate, după finalizarea implementării proiectului.

Lansarea proiectului va avea loc în această săptămână, în cadrul conferinţei de lansare urmând a fi anunţat şi calendarul în baza căruia vor fi selectate persoanele care doresc să fie incluse în acest program.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
2.7 ° C
2.7 °
2.2 °
87 %
1.4kmh
58 %
Dum
3 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °
joi
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...