Sute de botoşăneni de toate vârstele au participat aseară la tradiționalul Concert de Colinde ”Bucuria Nașterii Domnului”, organizat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Alături de botoşăneni s-au aflat ÎPS Teppfan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, părintele protopop Lucian Leonte, stareţii mănăstirilor Zosin şi Popăuţi, dar şi Alexandru Colbu, prefectul judeţului, senatorul Doina Federovici, Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean, Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, Gheorghe Sorescu, consilier judeţean, mulţi preoţi din judeţ.
Pe scenă au urcat colindători de toate vârstele, de la copii de câţiva ani, până la botoşăneni pensionari. Alături de preoţi, ei au vestit cu emoţie şi bucurie Naşterea Domnului şi au arătat că toate colindele întăresc sentimentul legăturii cu strămoșii, sunt mărturii ale continuităţii acestui popor.
Colindătorii au fost răsplătiţi cu îndelungi aplauze. Concertul a fost deschis de Grupul de colindători al Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoşani, urmaţi de Corul „Sfânta Teodora de la Sihla” – Filiala ATOR Albeşti, Corala „Poarta cerului” – Protopopiatul Darabani, Corul „Ecclesia” – Protopopiatul Dorohoi, Ansamblul folcloric „Doina Costeştilor” al parohiei Costeşti – Protopopiatul Botoşani, Corul „Amvonul” – Protopopiatul Săveni, Corul „Voievodul” al Parohiei Cătămărăşti Deal.
La finalul concertului, toți colindătorii au urcat pe scenă şi au interpretat „O, ce veste minunată!”, moment deosebit de emoţionant care a adus lacrimi pe obrajii multor spectatori.
Pe scenă au urcat şi ÎPS Teofan şi părintele protopop Lucian Leonte.
”În colindă s-au întâlnit părinții și copiii. Iată, cu bunăvoința Înalt Preasfințitului Părintelui nostru Teofan, a venit părintele la fii și nu am mers noi acasă la părinte, cum se cuvine, să fi mers cu colinda. De aceea părintele a venit la fii, la fiice, mai mari sau mai mici. Ii mulțumim Înalt Preasfințitului Părinte Teofan că se roagă pentru noi. Că ridică mâinile la Liturghie pentru noi. Îi mulțumim că ne conduce pe noi, preoții, ca și noi la rândul nostru să vă îndrumăm pe dumneavoastră”, a declarat Lucian Leonte.
ÎPS Teofan s-a adresat colindătorilor şi spectatorilor şi, ca de fiecare dată, cuvântul său a ajuns la sufletul celor prezenţi.
”Ceea ce s-a întâmplat atunci la Betleem, în mod real, deși este greu să percepem aceasta, se împlinește și cu viața fiecărui creștin botezat și conștient de frumusețea bisericii arătată în mod special în această seară, prin colindători. Și cum se întâmplă în viața noastră ceea ce s-a întâmplat aici? Prin multe lucruri și situații și stări. Când îți calcă pragul colindătorul, că accepți cu mintea ta, că nu accepți, Lumina Cerului intră în casa ta. De aceea este atât de necreștinească atitudinea de a alunga colindătorul de pe prispa casei tale. Îi dai ceva, nu îi dai ceva, găsești o nucă, un măr, ceva din cămara ta, nu alunga colindătorul, că pierzi pentru întreg anul care vine toată mâna Cerului așezată asupra ta. Primindu-l pe colindător îl primești pe Domnul Hristos care se întrupează în tine repetându-se și cu tine ceea ce s-a întâmplat la Betleem acum multă vreme”, a spus ÎPS Teofan.
Ierarhul s-a referit apoi la importanţa vieţii creştine, arătând că la spovedania este alungat întunericul, iar cu Sfânta Împărtăşanie creştinul primeşte lumina, adică pe Hristos.
Mişcat de gingăşia copiilor colindători, îmbrăcaţi în straie populare, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi-a arătat îngrijorarea faţă de plecarea masivă a românilor în străinătate.
”Vorbeam domnului președinte și domnului prefect, cu puțină durere, spunem: peste 10-15 ani câți dintre ei vor fi în afară și câți vor fi aici? Și o umbră de durere, căci îi vezi așa de frumoși și, puțin câte puțin, dacă nu se vor schimba lucrurile, mulți dintre ei, spre durerea voastră, a părinților, vor pleca spre alte zone. Și sunt parcă prea frumoși pentru a ne lipsi de ei într-o bună zi. Vă rog să faceți în așa fel încât să rămână cât mai mulți acasă. Sunt trei lucruri care, dacă insistăm asupra lor, poate că statornicia și înrădăcinarea lor vor fi mai puternice aici. Să aveți familii frumoase de care ei să se despartă cu foarte mult regret. Și chiar dacă se despart, să fugă din nou acasă pentru că au trăit prea frumoase clipe în familia proprie. În al doilea rând, conștiința apartenenței la o parohie, apartenența la familia proprie și apartenența la o parohie îți dă de asemenea o rădăcină parcă suplimentară pe care ți-e greu să o rupi, să te înrădăcinezi în altă parte. Iar dacă la acestea două adăugăm și atașamentul de neamul din care faci parte și din sângele căruia sorbi supraviețuire, și acesta poate să fie un obstacol pentru a-ți lua într-o bună zi lumea în cap”, a concluzionat ÎPS Teofan.
După cuvântul de învăţătură, ÎPS Teofan a împărţit daruri colindătorilor.