spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeEditorialCu ce înlocuim pixul lui Dragnea - Cătălin MORARU, redactor șef

Cu ce înlocuim pixul lui Dragnea – Cătălin MORARU, redactor șef

Premierul Orban a anunțat că va lua aproximativ un miliard de euro din banii destinați proiectelor prin PNDL, programul inițiat de pesediști și denumit „pixul lui Dragnea”, pentru posibilitatea de a da bani clienților politici. E o măsură curajoasă și ar fi de dorit ca premierul să aibă puterea să o ducă până la capăt.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Pentru că România are nevoie de investiții serioase, altfel suntem condamnați. Investițiile sănătoase vor aduce la buget banii atât de necesari pentru plățile angajate de guvernele pesediste, un populism electoral pe care oricum îl vom plăti scump.

PNDL are două caracteristici foarte utile. În primul rând, e foarte simplu – datorită lipsei complete a vreunei viziuni în acest program – de dat bani primarilor credincioși. Majoritatea covârșitoare a banilor s-a dus spre primari PSD, cei mai mulți pe proiecte mici sau foarte mici. În al doilea rând, majoritatea acestor proiecte sunt la țară, unde este bazinul electoral PSD, motiv pentru care pesediștii se mândresc peste tot cu sute de șantiere, cu reconstrucția României, că ne-au scos din noroaie și alte asemenea gogomănii. De fapt, acest program a adus foarte puțină bunăstare efectivă. Doar vorbele sunt mari, rezultatele fiind, deocamdată, nesemnificative.

La nivel de țară, realizat efectiv prin programele PNDL este, conform comisiei naționale de statistică, foarte apropiat de zero. La mai toate obiectivele, realizatul este undeva între 4% și 6%, indiferent că e vorba de modernizat școli, grădinițe sau drumuri. La Botoșani e aproape un record, procentul de realizat efectiv prin PNDL la drumuri județene, fiind undeva pe la 20%. E drept că pentru drumuri la Botoșani au fost și foarte puține proiecte, numai vreo șapte.

Pentru că rezultatele acestui program vândut ca fiind unul mamut nu se prea văd, în ultimul an de guvernare, pesediștii au schimbat tactica. Scot un obiectiv la licitație prin PNDL sau se atribuie licitația pentru proiectare și execuție, iar apoi îl prezintă ca pe un proiect realizat deja. Probabil ați văzut de multe ori, la Botoșani sau prin țară, poze cu fruntași pesediști, plus Dăncilă în centru, cu anunțul „Ne ținem de cuvânt. Promisiune îndeplinită!”. După care urmau explicațiile, că se va organiza licitație pentru modernizarea vreunui drum județean, a unei școli sau grădinițe. Nu au schimbat stilul acesta nici după ce au pierdut guvernarea, plus două rânduri de alegeri. Orice licitație e prezentată triumfalist, ca și cum drumul cu pricina e deja asfaltat. Ori oamenii vor drumuri, nu licitații. Iar votul  a reflectat foarte clar asta, numai pesediștii nu înțeleg că știe oricine diferența între licitație și finalizarea unui obiectiv. Adică niște ani buni.

Din cauza lipsei de control efectiv la lucrările prin PNDL, guvernul liberal ar trebui să meargă și mai departe. Nu există la aceste proiecte studii de oportunitate sau un audit vizavi de prețul atribuirii lucrărilor. Lucrările ar trebui decontate, însă, numai după acest audit financiar. Sau după un studiu de oportunitate. Ca să se încheie proiecte de genul modernizat școală pe un munte de bani, apoi închis școală pentru că nu sunt elevi. Ori asfalt pus direct pe pământ, ori doi centimetri de asfalt pe un drum care s-a stricat după trei luni. Dacă prețurile atribuirii licitației sunt corecte și dacă investiția e oportună, atunci statul alocă banii pentru lucrare. Dacă nu, nu. Ori alocă o parte din bani, doar pentru ce s-a făcut corect. Simplu și foarte eficient.

Nu spun asta pentru că sunt împotriva dezvoltării zonelor rurale, ci pentru că banii necesari există deja, trebuie doar luați. Programul Operațional Regional (POR), bani europeni, are grad de absorbție 14,3%. Din 6,86 miliarde euro au fost atrase doar 981 de milioane. Adică 5,9 miliarde euro stau acolo nefolosiți. Și sunt destinați exact proiectelor gen PNDL. Dar, în loc să luăm bani de acolo, noi plătim cu bani de la bugetul statului toate fanteziile primarilor. Fără absolut nici un control. De aia preferă primarii PNDL, pixul lui Dragnea de împrăștiat bani. POR, fiind pe bani europeni, nu permite tot felul de prostii, nici licitații mânărite, se urmăresc lucrările pe toată durata lor (care e stabilită de la început), apoi se face și o recepție serioasă la final. Nimic din toate astea nu se întâmplă la PNDL.

Așa că banii europeni rămân acolo. Și îi vom pierde. Primarii care au înțeles că se pot lua bani pentru dezvoltarea localității fără să pupi poala lui Dragnea au acționat în consecință. Avem exemple și la Botoșani, primarii din Flămânzi și Hilișeu Horia au o grămadă de proiecte. Din păcate, rămân doar exemple.

Cu banii destinați PNDL se pot face programe naționale, care să aducă dezvoltare, adică bani în plus la buget. Plus că, dacă sunt îndemnați primarii spre fonduri europene, ne crește și absorbția fondurilor, că e pur și simplu păcat de banii ăia.

Nu cred însă că vor merge liberalii așa departe. Primul pas cu limitarea banilor destinați PNDL e bun și necesar. Dar încă nu sunt convins că pixul lui Dragnea nu va fi înlocuit cu pixul lui Orban.

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
5.7kmh
100 %
vin
1 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...