Lucrările la partea de consolidare a Teatrului „Mihai Eminescu” sunt pe final. Potrivit celor precizate de Cătălin Fetcu, directorul Direcţiei de dezvoltare din cadrul Primăriei Botoşani şi managerul de proiect, lucrările au ajuns la peste 90%, la această dată fiind sistate din cauza scăderii considerabile a temperaturilor exterioare. „Dacă vor mai fi zile cu vreme mai bună, constructorul va mai putea lucra”, a explicat oficialul.
Lucrările de consolidare la teatru au fost câştigate de LDC Trust Construcţii MV, firma omului de afaceri Victor Mihalachi. Valoarea consolidării este de 2,8 milioane de lei fără TVA. Lucrările au început în iunie şi trebuiau încheiate în şase luni, respectiv până la finele lunii noiembrie.
Edilii au reuşit să deblocheze situaţia în privinţa sumelor suplimentare cerute de constructor. La finalul lunii octombrie, constructorul ameninţa că sistează lucrările dacă municipalitatea nu-i plăteşte încă 1,2 milioane de lei. Acesta motiva că, după ce au fost decopertaţi pereţii, s-a constat că mai sunt necesare lucrări fără de care nu poate fi finalizată partea de consolidare. În acest sens, a fost înaintată o documentaţie la primărie. Arhitectul Mihai Tulbure, specialist care face parte din echipa care coordonează acest proiect, preciza atunci că la nivelul primăriei se analizează cele solicitate de constructor.
În cele din urmă, s-a stabilit că firma solicita peste 600.000 de lei pentru protejarea clădirii pe timpul iernii, bani care intrau în suma totală de 1,2 milioane de lei. Diferenţa de până la 1,2 milioane de lei era cerută pentru lucrări suplimentare, transport pământ, manipulări, schele. „Din cele 1,2 milioane de lei solicitate, vom plăti 80.000 de lei, aceasta fiind valoarea contractului pentru protejarea clădirii pe timpul iernii”, a mai spus Cătălin Fetcu.
Din păcate, şi în această iarnă teatrul va oferi o imagine tristă a unei clădiri emblematice odinioară, dar acum de câţiva ani în şantier, cu geamuri protejate cu folie. În aceste zile, constructorul a demarat lucrările de protejare a clădirii pe timp de iarnă. „Închid golurile la ferestre, iar pe acoperiş lucrează 20 de oameni la pus carton. Totodată, se completează tubulatura de la scurgerile de apă pluvială. Pentru protejarea clădirii pe timpul iernii avem un alt contract”, a menţionat Cătălin Fetcu.
După consolidare, urmează revizuirea proiectului
Edilii sunt pe final şi cu documentele necesare demarării procedurii de licitaţie pentru desemnarea firmei care va revizui proiectul. „Partea de revizie proiect am vrea să o ridicăm pe SICAP până la finalul acestui an”, a concluzionat Cătălin Fetcu.
După ce proiectul va fi revizuit, va urma o nouă licitaţie pentru desemnarea constructorului care să continue şi să finalizeze lucrările la teatru.
Pentru reabilitarea şi modernizarea teatrului, primăria are la dispoziţie cinci milioane de euro, bani atraşi în actualul exerciţiu financiar european. Valoarea totală a investiţiei la teatru este de 23.944.057 de lei, respectiv 5.136.556 de euro. Costurile suplimentare vor fi acoperite de la bugetul local.
În exerciţiul financiar european 2007 – 2013, primăria a obţinut cinci milioane de euro pentru reabilitarea teatrului. Lucrările au început în vara anului 2014, însă au fost oprite în 2015, după ce s-a constatat că sunt necesare intervenţii suplimentare pe partea de consolidare, neincluse în proiectul iniţial. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei. La 31 decembrie 2015, când investiţia trebuia finalizată, aceasta najundsese la un stadiu de doar 20%.
Municipalitatea a reuşit să obţină o nouă finanţare de cinci milioane de euro, contractul fiind semnat pe 25 octombrie 2018. În baza noului proiect, consolidarea va fi urmată de lucrări de restaurare şi de amenajare a spaţiilor interioare şi a faţadelor exterioare, de restaurare a componentelor artistice interioare şi exterioare, dar şi de reabilitare a instalaţiilor şi de dotare a spaţiilor interioare. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni, de la data semnării contractului de finanţare.