Un copil a ajuns în weekend la spital după ce a băut o soluţie de îndepărtat petele. În vârstă de trei ani, băieţelul a fost adus la spital de părinţii săi din Săveni. Din spusele mamei, copilul se juca în apropiere de recipientele cu substanţe de curăţenie şi detergenţi.
Profitând de un moment de neatenţie al mamei, copilul a luat câteva înghiţituri dintr-o substanţă folosită la înlăturarea petelor de pe haine. Mama a observat imediat şi a încercat să îi inducă voma, după care l-a adus la Centrul de Primiri Urgenţe (CPU) din cadrul Secţiei de Pediatrie Botoşani cu maşina personală. „Copilul a vărsat o dată acasă, potrivit mamei, iar la spital a mai vărsat. A fost internat pe secţia de reanimare pentru supraveghere şi tratament de specialitate, starea lui fiind însă stabilă”, a precizat un asistent din cadrul CPU Pediatrie.
Cadrele medicale avertizează părinţii că în perioada aceasta, când toţi intră în febra curăţeniei de sărbători, numărul de astfel de cazuri creşte şi aceştia ar trebui să fie mai atenţi cu privire la ce lasă la îndemâna copiilor.
Tocmai din cauza creșterii numărului de astfel de cazuri în perioada sărbătorilor, reprezentanții ISU Botoșani au emis în această perioadă o serie de reguli pentru părinți despre cum să-și protejeze copiii de intoxicaţii si otrăviri, în cadrul campaniei “Un cămin sigur pentru copilul tău”.
ASCUNDE ÎN DULAPURI ÎNCUIATE
Ascunde toate medicamentele şi substanţele toxice din casă – detergenţii, insecticidele, vopselile – în dulapuri amplasate cât mai sus, la cel puţin 1,5 m de la podea, ca să nu poată fi găsite de către copil. Depozitează-le doar în magazii încuiate şi asigură-te că copilul nici nu poate ajunge la ele şi nici nu le poate vedea.
DOAR ÎN AMBALAJ ORIGINAL!
Păstrează toate substanţele otrăvitoare din casă în ambalajele lor originale. Nu muta substanţele toxice în borcane, recipiente de suc, băuturi carbogazoase, vase pentru alimente!
UNDE E COPILUL, CÂND ÎŢI BEI MEDICAMENTUL?
Bea medicamente numai atunci când copilul se află în altă cameră, deoarece el imită tot ce vede la adulţi. Imediat ce ai băut medicamentul, ascunde cutia/sticluţa într-un dulap închis, la înălţime!
ATENŢIE DEOSEBITĂ LA DOZELE DE MEDICAMENT!
Tratează copilul numai cu medicamente prescrise de medic, în dozele indicate de medic! O doză mai mare de medicament îi poate cauza unui copil o intoxicaţie gravă
MEDICAMENTELE: CUM ÎI VORBEŞTI COPILULUI DESRE ELE?
Nu-i spune niciodată copilului că pastilele sunt ”bomboane” sau că medicamentele sub formă de sirop – că e ”dulceaţă”. Astfel, copilul le va căuta ca să le mănânce!