Un bărbat din Hudeşti care a încercat să îşi pună capăt zilelor a fost salvat cu ajutorul indicaţiilor primite prin telefon de la medicul coordonator al Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA). Incidentul a avut loc sâmbătă dimineaţă, în satul Baranca, din comuna Hudeşti, când bărbatul a fost găsit de familie cu ştreangul de gât, inconştient, într-o anexă din spatele casei.
Acesta încercase şi cu o zi înainte să îşi pună capăt zilelor, din cauza depresiei, în acelaşi mod, însă familia a reuşit să îl oprească. Ulterior soţia a ascuns toate sforile şi curelele pe care le putea găsi prin casă şi l-a supravegheat aproape non-stop. Cu toate acestea, însă, sâmbătă, bărbatul a scăpat de sub supravegherea soţiei. În momentul în care a realizat că acesta lipsea de prea mult timp, femeia i-a alertat pe ceilalţi membri ai familiei şi au plecat să îl caute. Norocul a făcut ca bărbatul să fie găsit imediat, iar rudele au reuşit să taie ştreangul, acesta nemaiavând puls şi respiraţie.
Soţia a sunat disperată imediat la 112 pentru a cere ajutor. Văzând că femeia nu se poate linişti, un alt bărbat, care se afla în apropiere, a luat telefonul din mâna acesteia şi, cu calm, a executat întocmai indicaţiile primite de la medicul coordonator al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, cu care i s-a făcut legătura prin serviciul 112. În timp ce acesta dădea indicaţii telefonice, un echipaj de la ambulanţă a plecat spre locul solicitării.
„În momentul apelului victima nu respira şi un avea puls, conform apelantului. Pentru că persoana care era la telefon era extrem de agitată, o altă persoană a preluat telefonul şi a urmat instrucţiunile pe care le-am oferit până la sosirea echipajului de la Ambulanţa Darabani. Au fost efectuate compresii toracice şi au fost acordate măsurile de prim ajutor conform indicaţiilor, iar la sosirea cadrelor medicale, bărbatul a fost găsit cu puls şi respiraţie”, a precizat medicul Bogdan Ursu, coordonator în cadrul dispeceratului integrat SJA-ISU.
Ulterior, bărbatul a fost preluat de echipajul cu medic al SMURD, care l-a transportat la Urgenţe, în stare de semiconştienţă şi agitaţie. Ulterior, pacientul a fost stabilizat de medicul urgentist şi internat pe secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de urgenţă pentru supraveghere.
„Singurul care poate ţine în viaţă un om care nu respiră este chiar cel de lângă el”
Potrivit medicilor, cazul este, din păcate, unul rar, pentru că de cele mai multe ori cei care apelează serviciul 112 consideră că simplul apel înseamnă că şi-au făcut datoria faţă de acel caz. Specialiştii spun însă, că cel mai bun ajutor este ca persoana inconştientă să primească imediat primul ajutor.
„O persoană poate urma instrucţiunile dispecerului la telefon. Pentru că în momentul în care sună pentru un astfel de caz, la celălalt capăt al firului va fi un om instruit, cu cunoştinţe medicale, care îl va putea ghida. Evident, reacţia imediată este că trebuie să vină o ambulanţă. Până se întâmplă acest lucru, însă, până vine orice ambulanţă, trec nişte minute, sau chiar zeci de minute. Singurul care poate ţine în viaţă un om inconştient, care nu respiră, este chiar cel de lângă el. Dacă vrem cu adevărat să salvăm pe cineva trebuie să facem noi, oriunde ne-am afla, manevrele de resuscitare, respectiv compresiuni toracice. Până vine SMURD, până vine Ambulanţa, noi suntem şansa acelui om la viaţă”, a precizat într-un interviu acordat ziarului „Monitorul”, profesor doctor în medicina de urgenţă Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD la nivelul Moldovei.