La o lună după pierderea puterii, social-democrații au ieșit la atac și îi acuză pe liberali că duc țara cu oiștea în gard.
Într-o conferință de presă susținută la sfârșitul săptămânii, deputatul PSD Marius Budăi, președinte executiv al organizației județene a PSD Botoșani și fost ministru, a făcut o radiografie economică a scurtei guvernări PNL, pe care deja a comparat-o cu ceea ce s-a petrecut în perioada CDR sau cea a PDL. Deputatul a susţinut că, într-o singură lună de guvernare, PNL a îndatorat România cu 8,5 miliarde de lei, în condiţiile în care cea mai mare datorie lunară făcută de guvernarea PSD a fost de 3,9 miliarde de lei. „Am făcut o analiză a cât a costat şi evoluţia economică a României în prima lună de guvernare a PNL şi pot spune cu siguranţă că PNL egal PDL, egal CDR, perioada 1996-2000. În guvernarea CDR s-au închis şi vândut Bancorex şi Bankoop. Acum, aflăm că CEC va fi listată la bursă şi Hidroelectrica la fel. Suntem în situaţia în care o lună de guvernare PNL a costat România peste zece miliarde de lei. Şi acum să vă prezint cifre: împrumuturi de 8,5 miliarde, în situaţia în care noi eram acuzaţi că îndatorăm ţara. Noi, de fapt, împrumutam 3,9 miliarde, cel mai mare împrumut al României pe timpul PSD, 3,9 miliarde în cea mai grea lună. Iată că ei au împrumutat 8,5 miliarde”, a mai afirmat Budăi, omițând faptul că multe dintre împrumuturile făcute au fost pentru a susține cheltuieli angajate de Guvernul Dăncilă și că filosofia economică a actualei guvernări se va vedea odată cu bugetul pe anul 2020.
Marius Budăi a mai spus că intervenţia Băncii Naţionale a României (BNR) pentru susţinerea cursului leu în raport cu moneda unică europeană după declarațiile hazardante ale ministrului de Finanțe Florin Cîțu a costat România peste un miliard de euro. „Vis-à-vis de cursul euro, ne-a costat din rezervele valutare ale României peste un miliard de euro intervenţia BNR în piaţă pentru a putea ţine cursul valutar sub cinci lei”, a afirmat Budăi.
După investirea în funcție, Florin Cîțu a declarat că economia României, în ultimii trei ani, a fost condusă după două bugete, unul prezentat în Parlament şi altul pentru finanţarea baronilor locali, exact metoda folosită de Al Capone. Mai mult, acesta declara că deficitul bugetar ar putea fi scăpat de sub control, iar toate acestea au pus o presiune pe curs, BNR fiind nevoită să intervină în piață în ultimele zile. Pentru a limita pierderile și a tempera speculatorii, Cîțu a declarat, săptămâna trecută, într-un interviu acordat celebrei agenții americane, Bloomberg, că, la ora actuală, România are „o rezervă de mărime adecvată”. „Dacă va fi nevoie vom interveni pe piaţă şi o vom utiliza”, a spus Florin Cîţu, fără a preciza însă care este suma de bani disponibilă.