spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomePrima PaginăRăsturnare de situaţie în procesul lui Florin Ţurcanu

Răsturnare de situaţie în procesul lui Florin Ţurcanu

Schimbare radicală de situaţie în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu, trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. După un proces care a durat mai bine de trei ani şi jumătate, el ar putea scăpa cu o pedeapsă mai blândă, după un ajutor nesperat primit pe ultima sută de metri chiar din partea procurorilor.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Ieri, după ce instanţa a audiat ultimii martori citaţi în proces şi urma să se treacă la concluziile finale, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a solicitat instanţei reîncadrarea juridică a faptelor, din infracţiuni în formă continuată, cum se stabilise în rechizitoriu, în infracţiuni simple. Aparent, părea să fie vorba de o cerere banală, însă acest aspect a deschis o portiţă care a fost speculată imediat de avocaţii lui Florin Ţurcanu.

Invocând o decizie în interesul legii dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din 5 mai privind modul de calcul a termenelor de comitere a faptelor, avocaţii au invocat că momentul în care s-ar fi consumat infracţiunile reţinute în sarcina lui Ţurcanu ar fi fost în martie-iunie 2013 pentru trafic de influenţă (n.r. – atunci când ar fi avut loc negocierile cu privire la construcţia casei de lângă Alfa Land) şi respectiv august 2013 pentru infracţiunea de spălare de bani (n.r. – când au început lucrările de construcţie şi trebuiau făcute primele plăţi). Prin urmare, fiind vorba de fapte comise înainte de intrarea în vigoare a noului Cod Penal, în cazul lui Ţurcanu ar urma să se aplice Codul penal adoptat în 1969 şi implicit nu se mai poate face trimitere la circumstanţa agravantă pentru infracţiunile comise de şefii de instituţii care ar fi atras o majorare a limitelor de pedeapsă cu o treime faţă de cele din Codul penal. Prin urmare, în loc de pedepse care să ajungă până la aproape 10 ani de închisoare, prin această nouă încadrare juridică Ţurcanu riscă până la şapte ani de detenţie pentru traficul de influenţă. Mai mult decât atât, această încadrare ar reduce şi sporul pe care puteau să-l dispună judecătorii pentru comiterea celor două infracţiuni.

Schimbare surprinzătoare

Cum va aprecia instanţa este greu de anticipat, magistraţii urmând să anunţe decizia la următorul termen de judecată, din luna ianuarie 2020. Această schimbare de încadrare juridică este surprinzătoare şi vine la puţin timp după schimbarea guvernului PSD şi în contextul în care actuala putere a anunţat că intenţionează să modifice criteriile de pensionare în cazul magistraţilor. De altfel, mai mulţi judecători şi procurori au anunţat deja că intenţionează să se pensioneze pentru a prinde legea actuală, mult mai favorabilă, care le permite să aibă pensii mai mari decât salariile. Printre cei care ar urma să se pensioneze figurează inclusiv procurorul Luminiţa Ailoaie, cea care a reprezentat DNA în procesul lui Ţurcanu.

În plus, fost lider al organizaţiei judeţene PNL, Florin Ţurcanu, s-a înrolat acum în ALDE, partid care ar urma să numească prefectul în judeţul Botoşani.

Declaraţii contradictorii date de martori

Dar aceasta nu a fost singura surpriză în dosarul Ţurcanu. Citaţi ca martori din partea apărării, fostul deputat PNL Verginel Gireadă şi Liliana Anuşcă, soţia de-a doua a socrului lui Ţurcanu, au fost audiaţi, însă au avut atitudini total diferite. Dacă Verginel Gireadă a fost extrem de rezervat în declaraţii, susţinând că nu ştie niciun fel de amănunte privind construcţia casei de lângă AlfaLand, Liliana Anuşcă a acceptat să dea declaraţii, deşi nu era obligată de lege, crezând că poate lămuri multe aspecte.

În schimb, când completul de judecată a venit cu întrebări suplimentare, ea nu a fost în stare să spună ce suprafaţă are terenul, când a început construcţia, ale cui sunt clădirile şi cine a lucrat acolo. Asta pentru că, a susţinut ea, mergea până la terenul cu pricina, dar rămânea în maşină, fără să asiste la discuţii. Până la urmă, declaraţiile ei au încurcat şi mai mult apele, unele aspecte fiind contradictorii.

Acuzaţii de trafic de influenţă şi spălare de bani

Florin Ţurcanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în aprilie 2016 întrucât în perioada 2013-2014 i-ar fi solicitat omului de afaceri Marcel Bîrsan, care administra societatea Cornell’s Floor SRL, să-i construiască o casă la marginea municipiului Botoşani, pe numele socrului său, promiţându-i în schimb că va interveni pe lângă angajaţii CJ şi o serie de primari aşa încât firmele lui să câştige o serie de licitaţii.

Casa ar fi fost ridicată prin intermediul unei firme paravan, Marcel Bîrsan oferindu-i fostului preşedinte CJ şi o serie de sume de bani pentru ca acesta să „plătească” facturile fictive emise. Afacerea a ieşit la iveală la finele lui 2015, când procurorii DNA au organizat mai multe percheziţii. În urma anchetei, Florin Ţurcanu a fost acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar socrul său, Aristomel Anuşcă, pentru complicitate la spălare de bani.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.1 ° C
1.6 °
-0 °
71 %
0.9kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...