Situaţie incredibilă în cazul scandalul achiziţiilor de păduri în numele Universităţii Harvard. La mai bine de patru ani de la condamnarea soţilor Dragoş şi Mariana Lipan Secu, care ar fi pus la cale şi ar fi contribuit la punerea în practică a escrocheriei, cel care a denunţat afacerile ilegale, Robert Eler Csaba, a cerut şpaga înapoi. Şi nu oricum, ci prin intermediul instanţei de judecată, invocând faptul că banii respectivi, adică 4,450 milioane de lei, ar fi fost oferiţi în baza unor contracte de donaţie nelegale.
Scandalul a izbucnit în 2014, după ce a ieşit la iveală că în perioada 2007-2009, botoşăneanul Dragoş Lipan Secu, fost administrator delegat al societăţii comerciale Scolopax (n.r. – firma controlată în proporţie de 99,99 la sută de către universitatea americană Harvard, prin divizia sa de investiţii) a pretins un milion de euro pentru a cumpăra în schimb mai multe suprafeţe de pădure la preţuri supraevaluate, afacerile derulându-se prin intermediul orădeanului Robert Eler Csaba. Terenurile erau cumpărate de la oameni la preţuri mai mici, după care erau revândute Scolopax cu sume mult mai mari. Atunci, în urma unui denunţ făcut de orădean, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au intrat pe fir, anchetatorii stabilind că şpaga ar fi fost oferită disimulat, prin intermediul Marianei Lipan Secu (n.r. – soţia botoşăneanului), sub forma unor contracte de donaţie şi a unui contract de vânzare cumpărare. Trimişi în judecată, soţii Lipan au fost condamnaţi definitiv la câte trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru luare de mită şi spălare de bani respectiv complicitate la aceste fapte, instanţa dispunând tot atunci confiscarea sumei care a făcut obiectul mitei.
Doar că după pronunţarea sentinţei definitive, cel care a denunţat afacerile ilegale s-a gândit că ar putea să obţină banii înapoi, mai ales că la mijloc era vorba de echivalentului unui milion de dolari. Aşa că Robert Eler Csaba s-a adresat Tribunalului Botoşani şi a cerut constatarea nulităţii contractelor de donaţie şi de vânzare-cumpărare încheiate cu Mariana Lipan Secu şi repunerea părţilor în situaţia anterioară. Altfel spus, restituirea sumelor cuprinse în contractele cu pricina. Doar că instanţa a sesizat că la mijoc ar fi vorba de un tertip şi a anulat numai contractele, iar cererea privind restituirea banilor a fost respinsă. Sentinţa a fost confirmată atât de Curtea de Apel cât şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a pronunţat decizia definitivă în luna octombrie a.c..
Afacerile cu păduri în numele Universităţii Harvard ar fi început în 2006 şi numai în perioada februarie – iunie 2008, Scolopax, prin intermediul lui Dragoş Lipan Secu a cumpărat nouă loturi de păduri de 2.253,92 hectare, cu 23,6 milioane lei, în condiţiile în care suprafeţele de terenuri fuseseră iniţial achiziţionate de către denunţători cu 17 milioane lei. La izbucnirea scandalului, societatea Scolopax SRL Bran-Sohodol deţinea în total 35.000 de hectare de pădure şi 2.000 de hectare de terenuri agricole dispersate pe teritoriul a 21 de judeţe, dar ulterior, după ancheta DNA, firma a scos la vânzare aproape toate loturile.