Consiliul Județean (CJ) Botoșani a aprobat prețurile medii ale produselor agricole pentru anul 2020, prețuri care vor fi folosite de către Fisc pentru stabilirea impozitelor la veniturile obținute în urma închirieri sau dării spre folosință a terenuri sau facilități agricole.
Articolul 84 din Codul Fiscal este cel care stabilește condiţiile pentru determinarea venitului net anual din cedarea folosinței bunurilor. Conform acestui articol, venitul brut reprezintă totalitatea sumelor în bani și/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură și se stabilește pe baza chiriei sau a arendei prevăzute în contractul încheiat între părți în fiecare an fiscal, indiferent de momentul încasării chiriei sau a arendei. În cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se face în baza prețurilor medii stabilite de CJ, în baza propunerilor făcute de Direcția Agricolă.
Prețurile astfel stabilite pentru producția obținută în județul Botoșani sunt, pentru domeniul vegetal, apropiate de media cu care s-a comercializat producția în această toamnă, în schimb în domeniul zootehnic aceste sunt mai mici decât cele care se practică acum pe piață. Astfel, prețul pentru un kilogram de grâu este de 0,57 lei, în timp ce media cu care s-a comercializat în această toamnă este de 0,62 lei. Cam aceeași situație apare și în cazul producției de porumb, floarea-soarelui și soia. Atrage atenția prețul la cartof și fasole, care este doar de un leu, respectiv cinci lei, mult mai mici decât jumătatea prețurilor cu care acestea ajung să fie comercializate în piață.
Diferențe sunt și la prețul cărnii. De exemplu, prețul mediu al cărnii de porc în viu este stabilit la 8 lei/kg, în timp ce cel al cărnii în carcasă este de 12 lei/kg. Realitatea pieții este că acum, prețul în viu este de 12-13 lei/kg, iar cel în carcasă urcă spre 17-18 lei/kg.
Proiectul de hotărâre a trecut pin CJ fără niciun fel de dezbatere.
Specialiștii precizează că aceste prețuri medii sunt doar orientative și că ele au rolul de a tempera în oarecare măsură piața, în sensul că dacă sunt prea sus aruncă în aer inflația. Pe de altă parte, stabilite la un nivel inferior, mai mic decât media pieței, provoacă o pierde fiscală în condiţiile în care ele sunt folosite la stabilirea impozitelor.