Demiterea primarului de Cristineşti, Marinel Stredie, nu este singura operată de prefectul Dan Șlincu în ultimele zile. Vineri a emis ordinul de încetare de drept, înainte de termen, a mandatului unui consilier local al comunei Răchiți. Este vorba de fostul primar Gheorghe Iacob. Interesant este că, în urmă cu doar câteva săptămâni a fost emis un ordin asemănător și pentru fostul viceprimar Aurel Mititicăi. Ambii, în acest mandat, erau consilieri locali aleși pe listă comună PSD-ALDE. Motivele demiterilor sunt diferite.
Fostul primar Gheorghe Iacob și-a pierdut mandatul după ce excluderea sa din ALDE a rămas definitivă și consființită de instanțele de judecată. Scandalul datează încă de acum mai bine de trei ani, pe când Gheorghe Iacob era unul dintre liderii organizației județene a ALDE Botoșani. Nemulțumit de rezultate, Călin Popescu-Tăriceanu a trimis-o la Botoșani pe traseista Liliana Mincă să facă ordine în partid, doar că organizația locală de atunci a închis sediul și a alungat-o. După mai multe scandaluri, Liliana Mincă devine liderul ALDE Botoșani, iar una dintre primele sale decizii a fost să-l excludă din partid și să solicite anularea mandatului de consilier local al comunei Răchiți. Gheorghe Iacob a contestat decizia, dar zilele trecute, aceasta a rămas definitivă, astfel că prefectul a trebuit să ia act de încetarea mandatului și să emită un ordin în acest sens pe care l-a și comunicat Consiliului Local (CL) Răchiți.
În urmă cu câteva săptămâni, prefectul Dan Șlincu a emis ordinul de încetare de drept, înainte de termen, și a mandatului lui Aurel Mititicăi, fost viceprimar în timp ce Gheorghe Iacob era primar. Acesta a fost găsit incompatibil de ANI, a contestat decizia în instanța, dar nu a avut câștig de cauză, sentința rămânând definitivă pe 10 septembrie. Astfel, Aurel Mititicăi, pe lângă faptul că nu va mai fi consilier, nu va mai putea ocupa o funcție publică aleasă timp de trei ani.
Aurel Mititicăi a fost găsit incompatibil pentru că, în perioada 11 octombrie 2013 – 31 mai 2014, a deținut simultan funcția de viceprimar și cea de membru al Consiliului de Administrație al Școlii 1 Răchiți.
În aceste condiții, reprezentanții PSD-ALDE trebuie să desemneze doi supleanți să le ia locul în CL Răchiți. Teoretic, aceștia sunt Cornel Fantu (ALDE) și Dumitru Butnariu (PSD). Cele două partide trebuie acum să verifice dacă cei doi mai sunt membri de partid și dacă își doresc să facă parte din CL. Dacă nu se va merge la următorii supleanți. Structura deliberativului comunei din marginea orașului este: șapte consilieri liberali, patru ai Alianței Electorale PSD+ALDE și câte unul de la UNPR și PMP.