spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomeLocal BTRezultatele alegerilor de la Botoșani, sub lupă

Rezultatele alegerilor de la Botoșani, sub lupă

Rezultatele oficiale ale Biroului Electoral Județean (BEJ) confirmă victoria lui Klaus Iohannis și la Botoșani. Astfel, potrivit Procesului verbal final al BEJ Botoșani, Klaus Iohannis a obținut 79.402 voturi (50,2%), în timp ce Viorica Dăncilă a primit votul a 78.712 botoșăneni (49,8%). Diferența de voturi între cei doi candidați este de doar 690 la nivelul județului. Această răsturnare de situație s-a produs prin câștigarea unor comune în care PSD lua, de obicei, mai multe voturi, dar mai ales votului masiv pro-Iohannis din municipiul Botoșani.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Comune recucerite de PNL

 

Dacă în primul tur PSD a câștigat în 17 comune conduse de adversari și PNL doar în cinci, acum situația s-a inversat oarecum, scorul fiind de 10-9 în favoarea lui Klaus Iohannis. Astfel, candidatul PNL a câștigat în comunele: Bălușeni, Curtești, Frumușica, Hlipiceni, Românești, Ripiceni, Tudora, toate conduse de primari PSD. De asemenea, a câștigat comuna Nicșeni (ALDE) și Corni (condusă de un viceprimar ALDE). Un caz aparte este cel al comunei Pomârla, unde primarul Dumitru Chelaru s fost ales în 2016 pe lista PSD, a fost exclus, apoi a coordonat organizația județeană a Pro România, iar între turul I și turul II a trecut la PNL. În primul tur, candidatul susținut de el în Pomârla, Mircea Diaconu, s-a clasat pe locul 3.

Viorica Dăncilă a câştigat, de această dată, doar nouă primării care nu erau conduse de edili PSD. Este vorba de Darabani, Brăești, Corlăteni, Cristinești, Havârna și Știubieni toate cu primari PNL, Concești și Suharău, a căror primari sunt independenți și Viișoara (PRU). Față de primul tur, Dăncilă a pierdut în comunele Corni, Coțușca, Cristinești, Dersca, George Enescu, Pomârla, Prăjeni, Stăuceni, Sulița și Ungureni, unde atunci ieșise pe primul loc.

 

Botoșani – Iohannis, Dorohoi – Dăncilă

 

Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă și-au împărțit cele două municipii ale județului. Astfel Klaus Iohannis a câștigat Botoșaniul cu un scor mult mai mare decât în primul tur. Dacă atunci, diferența dintre candidatul PNL și cel al PSD era de puțin peste două procente, acum aceasta a fost de aproape nouă procente, în termeni fizici de vreo patru mii de voturi.

La Dorohoi însă, Viorica Dăncilă a avut aproape 14 procente în plus, adică peste 1.400 de voturi.

În celelalte cinci orașe din județ, Dăncilă a câștigat trei (Bucecea, Darabani și Săveni), iar Iohannis, două (Flămânzi și Ștefănești). De remarcat că la Flămânzi, Iohannis a avut aproximativ 70% din voturi, în timp ce la Săveni, Dăncilă a adunat peste 65%. În celelalte orașe, scorul a fost mai strâns.

 

Dăncilă a câștigat doar vechile colegii din Dorohoi

 

La nivelul vechilor colegii de deputați, Klaus Iohannis a câștigat patru, iar Viorica Dăncilă două. Iohannis s-a impus în colegiile din Botoșani (2), Flămânzi și Săveni, în timp ce Dăncilă a luat colegiile Dorohoi și Darabani. Astfel se conturează foarte clar polii de putere politică din cele două partide înainte de alegerile parlamentare, în sensul că în PSD ora exactă va fi dată de la Dorohoi, în timp ce în PNL din Botoșani. Această situație va cântări decisiv în negocierile în urma cărora vor fi stabiliți candidații pentru alegerile locale, dar și a celor pentru listele de parlamentare.

 

Fiefurile PNL

 

Nouă comune din județ pot fi numite fără greșeală fiefuri PNL, deoarece Klaus Iohannis a luat aici în jur de două treimi din voturile exprimate. Este vorba de comunele: Călărași (67,37%), Durnești (67,07%), Răchiți (63,59%), Santa Mare (61,97%), Mihălășeni (61,88%) Hănești (61,17%), Mihai Eminescu (60,54%), Drăgușeni (60,25%), Hlipiceni (60,07%). Interesant este că ultima comună are primar de la PSD.

 

Fiefurile PSD

 

De partea cealaltă, Viorica Dăncilă s-a impus clar în comunele: Cordăreni (75,12%), Dimăcheni (71,71%), Manoleasa (71,11%), Vlăsinești (67,06%), Drăgușeni (67,04%), Broscăuți (66,16%), Concești (66,14%), Hilișeu-Horia (66,07%), Coșula (65,87%), Mitoc (63,27%), Adășeni (62,2%), Văculești (61,25%), Mileanca (61,03%), Viișoara (60,36%), Vorniceni (60,28%) și Cristești (60,03%).

 

Luptă la baionetă

 

În patru comune s-a dat o luptă aprigă. Astfel, la Tudora și Ibănești, președintele în funcție a câștigat la o diferență de numai șapte voturi, în timp ce la Dângeni a avut doar opt voturi în plus față de fostul premier. Situația s-a schimbat la Știubieni, unde Viorica Dăncilă a reușit să adune cu șase voturi mai mult decât Iohannis.

 

Iohannis, cea mai strânsă victorie din țară la Botoșani

 

Klaus Iohannis a câștigat alegerile la nivel național cu aproape 66% și și-a adjudecat victoria în nu mai puțin de 37 de județe. Viorica Dăncilă a reușit să se impună în doar cinci județe din sudul țării, pierzând la mustață Buzău, Botoșani și Dolj.

Județul Botoșani este cel în care victoria lui Klaus Iohannis în fața Vioricăi Dăncilă este cea mai strânsă, diferența fiind făcută de doar 690 de voturi. Chiar și așa, județul Botoșani a trecut în rândul celor „galbene”, în țară rămânând doar cinci județe „roșii”: Teleorman (PSD – 59,17%), Giurgiu (54,82%), Olt (54,41%), Mehedinți (51,97%) și Gorj (51,9%).

Ne-am orit o țară normală și pentru asta trebuia să intrăm noi în normalitate. S-ar părea că în sfârșit am intrat în normalitate. Îmi doresc din suflet ca această normalitate să fie și în județul Botoșani… Cu Dumnezeu înainet și sperăm ca gândul cel bun să ne călăuzească în tot ce facem de acum încolo”, a declarat primarul Cătălin Flutur.

Klaus Iohannis s-a impus foarte clar în județul natal Sibiu (85,28%), dar și: Cluj (81,18%), Timiș (76,32%), Mureș (73,6%), Brașov (73,55%) și Alba (73,43%).

În diaspora, după numărarea a 99,5% din voturi, victoria președintelui în exercițiu s-a profilat cu un scor de 94% la 6%, cât au fost opțiunile îndreptate spre fostul premier.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-0.4 ° C
-0.4 °
-0.4 °
86 %
2.7kmh
4 %
Dum
2 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
3 °
joi
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...