Procurorii Biroului teritorial Botoșani al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au organizat astăzi cinci percheziții domiciliare pentru destructurarea unei grupări infracționale care acționa pe frontiera cu Ucraina, pe linia traficului de migranți. În urma descinderilor, anchetatorii au reținut o persoană și au dispus luarea măsurii controlului judiciar față de o alta, ceilalți suspecți fiind cel mai probabil plecați în străinătate. În urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe probe care urmează să fie administrate în vederea dovedirii faptelor.
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2018 – 2019, grupul infracţional organizat cu caracter transfrontalier a acţionat în mod coordonat, în scopul comiterii de infracţiuni de trafic de migranţi, prin organizarea deplasărilor frauduloase a acestora către state din vestul Europei, prin îndrumarea, călăuzirea, transportul, transferul şi adăpostirea acestora, în schimbul unor sume de bani”, susțin anchetatorii.
În luna ianuarie, de exemplu, poliţiştii de frontieră din Dorohoi au depistat opt cetăţeni din Bangladesh care au trecut ilegal frontiera din Ucraina în România, cu scopul de a ajunge în Spaţiul Schengen. Cei opt migranţi au fost descoperiţi în localitatea de frontieră Hilişeu Horia, cinci dintre ei suferind de hipotermie. Trei luni mai târziu, alți opt migranți din Bangladesh, India şi Pakistan, cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, au fost prinşi de poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Dorohoi, în urma unei operațiuni derulată în cooperare cu poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani şi poliţişti din cadrul Biroului pentru Imigrări. Pe 9 iulie a.c., încă opt cetăţeni afro-asiatici, cu vârste cuprinse între 16 şi 31 de ani au trecut ilegal frontiera dinspre Ucraina, pe direcţia localităţii de frontieră Pomârla, dar au fost capturați de polițiștii de frontieră dorohoieni, în baza unui schimb de informaţii ale structurilor de frontieră române și ucrainene. Iar cazurile nu au fost singulare. Anul trecut, autoritățile au capturat alte grupuri de migranți, unii dintre transfugi fiind prinși tocmai în municipiul Botoșani, în timp ce se pregăteau să urce în tren cu destinaţia Bucureşti. Toate aceste cazuri au ajuns în atenția procurorilor DIICOT, iar în urma investigațiilor s-a ajuns la concluzia că migranții ar fi trecut frontiera cu sprijinul unei rețele de călăuze, din care făceau parte și botoșăneni.
Interesant este că operațiunea de astăzi a venit la mai puțin de două luni după ce alți trei botoșăneni, din comuna Ibănești, au fost condamnați la închisoare cu executare tot pentru trafic de migranți. Cei trei au făcut parte dintr-un grup de opt persoane, din Suceava şi Botoşani, care se ocupa de transportul migranţilor pe ruta Ibăneşti (Botoşani) – Dorohoi – municipiul Botoşani – Suceava. Proveniți din Asia Centrală şi de Sud, transfugii erau trecuţi peste fâşia verde de ucraineni, iar odată ajunși în România erau preluați de botoșăneni, care în schimbul unor sume de bani îi adăposteau și îi transportau mai departe.