Numărul votanților cu urna mobilă la cel de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a crescut substanțial în județul Botoșani, cu aproximativ o treime. În primul tur au votat cu urna mobilă 1.607 persoane, iar până la ora 18:00, în cel de al doilea tur au votat 2.103 de persoane.
Cele mai multe solicitări de urnă mobilă au fost la secțiile la care sunt arondate spitalele și Penitenciarul Botoșani. Este vorba de secțiile de la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” și Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”, unde au votat între 101 și 199 de persoane.
La Liceul de Artă, urna mobilă s-a întors în secție chiar în momentul în care liberalii care l-au însoțit pe primarul Cătălin Flutur la vot ieșeau pe poarta instituției de învățământ. „Ne întoarcem de la Maternitate. Nu vă uitați în urnă, că nu avem niciun copil”, a glumit unul dintre reprezentanții secției de vot.
Vineri, în ultima zi de campanie electorală, liberalii l-au acuzat pe deputatul PSD, Costel Lupașcu, că s-a perindat prin județ și i-a forțat pe medicii să elibereze adeverințe care să justifice un număr mare de cereri pentru votul cu urna mobilă. Acesta s-ar fi folosit atât de calitatea sa de parlamentare, cât mai ales de cea de fost director al Casei Județene de Asigurări de Sănătate. „Vom depune imediat o plângere penală pentru aceste abuzuri, atât pe numele deputatului Costel Lupașcu, a celorlalți parlamentari PSD care au procedat similar, cât și pentru persoanele care au fost dispuse să încalce legea la comanda acestora”, declara președintele PNL Botoșani, Costel Șoptică, într-un comunicat de presă.
În replică, parlamentarul PSD susține că cei care au făcut presiuni asupra medicilor să nu elibereze adeverințele medicale necesare ar fi liberalii. „Am intervenit într-un caz al unei persoane cu ambele picioare amputate, pentru că asupra medicului s-au făcut presiuni să nu elibereze adeverința necesară pentru solicitarea urnei mobile”, susține Costel Lupașcu.
Astăzi, primarul comunei Dângeni, Cătălin Rotundu, secretarul general al PNL Botoșani, a sunat la 112 și a reclamat că o urnă mobilă a fost transportată cu mașina personală a unui membru PSD, însoțit de un coleg de partid, fără prezența unui membru de altă culoare politică. Edilul adusese acuzații și către senatorul social-democrat Lucian Trufin, conform cărora parlamentarul ar fi pus presiune pe alegători. Acuzațiile lui Cătălin Rotundu au fost infirmate de către reprezentanții Poliției Botoșani.