Economii semnificative în organizarea alegerilor pentru președintele României.
Costurile alegerilor prezidențiale sunt aproape la jumătate față de cele estimate inițial de guvernanți, astfel că mare parte din bani vor fi returnați guvern în vederea rectificării bugetare programată pentru săptămâna viitoare.
Înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, prefectul Dan Șlincu anunța că județul Botoșani a primit peste 7,6 milioane de lei pentru organizarea acestuia. Peste 7,25 milioane lei urmau a fi folosiți pentru plata persoanelor implicate în organizarea actului electoral, iar aproximativ 400 de mii de lei au fost alocați pentru, cheltuieli privind materialele necesare votării, precum ștampile de control, ștampile de vot, tuș, sacii pentru buletine, etc. Cheltuielile efective cu personalul implicat în procesul electoral au fost de puțin peste 3,2 milioane lei, iar cele cu materiale de aproximativ o sută de mii de lei.
Pentru turul doi, guvernul a alocat peste șase milioane de lei pentru cheltuielile cu personalul și 390 de mii de lei pentru cele cu materiale. Din experiența primului tur de vot și de această dată se vor face economii, mai ales că indemnizațiile pe care le vor primi membrii din birourile electorale ale secțiilor de vot sunt mai mici. În primul tur, indemnizaţiile brute ale preşedinţilor, vicepreşedinţilor secţiilor de vot şi ale operatorilor de calculator au fost de 950 de lei, iar pentru turul doi acestea se vor ridica la 570 de lei. De asemenea, membrii secţiilor de vot au primit în primul tur o indemnizaţie brută de 500 de lei, iar în turul doi aceasta va fi de 300 de lei.
„Reprezentanţii guvernului s-au gândit ca banii să fie îndestulători pentru organizarea alegerilor în cele mai bune condiții. Sumele rămase se întorc la guvern. Noi nu le putem schimba destinația”, a explicat situația prefectul județului Botoșani.