spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomeLocal BTOameni de seamă din Botoșani

Oameni de seamă din Botoșani

Fiecare regiune a țării are frumusețile sale. Pe lângă peisajele de poveste sau tradițiile unice în lume, oamenii ajută la formarea acestui tot unitar. Ei sunt cei fără de care istoria nu ar fi existat vreodată. Fără aceștia, probabil că multe sectoare ale societății ar fi avut de suferit. Indiferent că au făcut parte din familii de seamă sau au fost persoane simple, personalitățile din Botoșani au reușit să-și pună amprenta asupra întregii țări. Mai mult de atât, cunoștințele dobândite de-a lungul timpului și harul dovedit în nenumărate rânduri cuceresc și în zilele noastre inimile oamenilor de pe tot mapamondul.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșaniul, orașul care a fost denumit o bună bucată de timp „orașul domnițelor” a fost timp de multe secole un adevărat centru al personalităților. Încă din cele mai vechi timpuri când Doamnele Moldovei preferau această regiune a țării, orașul a căpătat un farmec aparte. De atunci, aici s-au născut și au trăit poeți, matematicieni, oameni de știință, biologi și pictori. Pe scurt, nordul țării poate fi considerat „leagănul geniilor”.

Genii literare

Era imposibilă o trecere în revistă a personalităților din Botoșani fără a menționa numele marelui scriitor român Mihai Eminescu. Operele sale au reușit să depășească de mult granițele țării. Ipoteștiul, un sat care se află la câțiva kilometri de reședința de județ poate fi vizitat și astăzi. Acest loc de poveste apare des menționat în creațiile literare ale autorului. În poeziile și proza sa cel mai des sunt evocate amintiri din această zonă. Natura, melancolia dar și dragostea sunt trăiri frecvente pe care autorul le transmite prin aceste scrieri. Stilul său de scris este unic și ușor de recunoscut, reușind să evoce emoții puternice chiar și prin intermediul a câtorva versuri.

Pe lângă marele poet român mai trebuie amintiți și criticul literar Nicolae Iorga, scriitorul Dan Lungu, prozatorul Constantin Gane și istoricul literar Barbu Lăzăreanu.

Matematicieni desăvârșiți

Domeniul matematicii a excelat foarte mult datorită contribuției aduse de una dintre cele mai importante personalități care s-au născut aici, Octav Onicescu. Octav este fără îndoială o personalitate marcantă a istoriei României. Acesta a fost creatorul școlii matematice românești de statistică matematică și teoria probabilității. Onicescu a fost cel care a introdus conceptul de „lanț cu legături complete”.

Acesta a fot una dintre cele mai importante contribuții aduse teoriei probabilității. La fel ca Blaise Pascal, care a scris teoria probabilității în matematică și sociologie. Aceste momente au însemnat foarte mult pentru istoria umanității. Dacă până atunci se credea că viitorul este bazat fie pe destin sau hazard, lucrurile s-au schimbat și oamenii au realizat că viitorul este mult mai complex.

Genii cu talent în arta frumosului

Fie că vorbim de muzică, pictură sau teatru, putem numi cel puțin o persoană talentată care s-a născut aici. Un prim exemplu relevant este George Enescu. Enescu a fost fără doar și poate cel mai important compozitor român al secolului al XX-lea. Talentul complex i-a permis să fie capabil să cânte la pian și vioară cu ușurință și să compună lucrări orchestrale și simfonii cunoscute în toată lumea.  De asemenea, opera Oedip a fost scrisă tot de către Enescu. Cei ce doresc să viziteze locurile natale ale compozitorului au șansa de a trece pragul casei memoriale din Liveni.

Dacă tot am pomenit despre pictură, ar fi cazul să facem o apreciere a talentului lui Ștefan Luchian. Poetul plastic al florilor avea darurile unui mare artist și o viziune autentică. Creațiile sale profunde inspiră o energie debordantă și sunt pline de melancolie și autoritate. Luchian a studiat la Paris, lucru care a avut o influență puternică în creațiile sale. Portretele transmit cu ușurință emoție și candoare tuturor privitorilor.

Oamenii de știință iscusiți

Nu în ultimul rând, contribuțiile notabile din domeniul științelor au fost realizate pe rând de către istoricul Nicolae Iorga, de către medicul Gheorghe Cuciureanu, de către academicianul Simion Sanielevici  și de către inginerul constructor de poduri și șosele Elie Radu.

Istoricul, enciclopedistul, profesorul universitar și criticul literar Nicolae Iorga a primit titulatura de savant de renume mondial  și a avut o activitate științifică foarte cuprinzătoare. Acesta a publicat de-a lungul vieții în jur de 1003 volume, peste 12000 de articole și studii și aproape 5000 de recenzii. Iorga a avut o mare implicare în viața social-politică a țării. El nu doar că a scris istorie (10 volume despre Istoria Românilor), dar a și reușit să facă istorie.

Oamenii locului se mândresc în special cu geniile care au trăit acolo. Cu toate acestea, există și alte motive de laudă ale acestei zone. Teatrul de stat Mihai Eminescu funcționează încă din anii ’50 și joacă un rol important pentru artele românești. Botoșaniul este reprezentat și prin folclor, muzică populară și tradiție și nu în ultimul rând, prin mănăstirile de o frumusețe aparte.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
2.7 ° C
2.7 °
2.2 °
87 %
1.4kmh
58 %
Dum
3 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °
joi
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...