„5000 de zâmbete” – acesta este titlul proiectului umanitar demarat de Asociaţia „Grup Civic” Botoşani, condusă de tânărul Daniel Câşlariu, cel care a organizat în acest an proteste prin care s-a cerut reabilitarea drumurilor din zonă. Proiectul are drept grup ţintă copii din mediul rural care, potrivit iniţiatorilor, au dreptul să se bucure şi să primească daruri în preajma sărbătorilor de iarnă. „Vrem să facem 5000 de pachete pentru copii din mediul rural, pentru că marea majoritate a copiilor care nu au parte de prea multe sunt cei din mediul rural”, a declarat Daniel Câşlariu.
Proiectul a fost demarat ieri, pentru partea organizatorică, iar pachetele vor ajunge la copii în perioada 2 – 6 decembrie.
Daniel Câşlariu a anunţat că, în colaborare cu un producător de dulciuri din Covasna, vor fi pregătite 5000 de pachete cu dulciuri. Se estimează că proiectul va presupune un efort financiar de aproximativ 50.000 de lei, fondurile fiind adunate prin contribuţia unor oameni cu suflet mare care sunt impresionaţi de greutăţile cu care se confruntă multe familii. „Ştiu că este o nebunie, dar eu vreau să mi-o asum pentru că am ajuns să cred că puterea este în mâinile noastre şi că bunătatea şi dorinţa multor semeni de a-i ajuta pe cei aflaţi în nevoie este mare”, a declarat Daniel Câşlariu.
Tânărul a solicitat conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean o situaţie cu şcolile unde învaţă copii care provin din familii cu o situaţie materială modestă. Pachetele vor fi oferite tuturor copiilor din clasele I-IV din şcolile incluse în proiect, pentru că beneficiarii darurilor nu pot fi separaţi în funcţie de situaţia materială.
„Am realizat că pot să ajut multe familii”
În două luni, Grupul Civic a ajutat 14 familii, motivat de faptul că în judeţ „este multă sărăcie şi multe familii au nevoie de ajutor”. Familiile au primit alimente, haine şi alte produse, iar patru dintre acestea au primit un sprijin nesperat constând în reabilitarea locuinţelor.
Pentru o familie cu cinci copii, din Ionăşeni, a fost ridicată o casă de la zero, în doar 16 zile. Această familie va intra în iarnă într-o casă la care nici nu a visat, cu geamuri termopan, cu parchet, sobă nouă, paturi etajate, lemne, îmbrăcăminte, alimente şi toate cele necesare traiului zilnic. „Am ajuns să cred în oameni, că putem muta munţii din loc atunci când există bunătate, empatie şi dorinţă de a ajuta. Speranţa încă nu a murit, puterea este în mâinile noastre. Probabil că la această dată eu eram plecat în străinătate, dar, văzând bunătatea tuturor celor care s-au implicat în demersurile noastre, am decis să rămân. Am realizat că pot să ajut multe familii graţie bunătăţii oamenilor”, a concluzionat Daniel Câşlariu.