Un medic din județul Botoșani a ajuns în situația de a da în judecată Ministerul Sănătății pentru a putea profesa.
Absolventă a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași – Facultatea de stomatologie – promoția 2012 și autorizată ca medic dentist, M.G., în vârstă de 34 de ani, a urmat în 2014 mai multe cursuri de medicină alternativă la Centrul Internațional de Formare pentru Medicină Complementară/Alternativă – „Terapii Naturiste”, iar anul acesta, la începutul lunii februarie, a obținut avizul Ordinului Practicienilor de Medicină Complementară/Alternativă (OPMCA), după care a solicitat Ministerului Sănătății eliberarea Autorizației de liberă practică în specializarea „Magnetorezonanță”. Crezând că totul este o formalitate, mai ales că avea documentele în regulă, botoșăneanca a înființat inclusiv o societate comercială pentru a-și putea desfășura activitatea, dar ce a urmat a fost cu totul neașteptat. Deși a anexat toate documentele aferente și a trimis cererea la Ministerul Sănătății, instituția nu a catadicsit să-i răspundă.
După două luni de așteptare, văzând că autorizația din partea Ministerului Sănătății întârzie să apară, M.G. s-a adresat Direcției de Sănătate Publică, însă a primit un răspuns sec – autorizația este eliberată doar de Ministerul Sănătății. Ignorată complet de cei din minister, după alte două luni de așteptare botoșăneanca a realizat că singura soluție ar fi să se adreseze instanței de judecată. Prin urmare, a apelat la serviciile unui avocat și a inițiat o acțiune la Tribunalul Botoșani în contenciosul administrativ solicitând obligarea Ministerului Sănătății la emiterea autorizației. Asta întrucât tânăra nu poate efectua nicio activitate până nu obține autorizația de liberă practică necesară (n.r. – ea poate practica efectiv, având toate avizele necesare, însă nu poate deține parafa). Mai mult, a invocat botoșăneanca, întârzierea emiterii autorizației îi prejudiciază grav interesele și o pune în imposibilitatea de a-și desfășura activități lucrative, remunerate corespunzător.
Citați în proces, cei de la Ministerul Sănătății nu au emis nici măcar în ceasul al 12-lea autorizația solicitată și nici nu au arătat de ce nu i-au răspuns tinerei. În schimb, reprezentanții ministerului au venit cu o chichiță avocățească invocând „excepția necompetenței materiale a instanței”. Altfel spus, Tribunalul Botoșani nu este abilitat să judece o astfel de acțiune. Asta pentru că Ministerul Sănătății este considerat autoritate publică centrală, iar procesul ar trebui să se judece la Curtea de Apel Suceava. Prin urmare, magistrații botoșăneni au trebuit să se abțină de la judecarea dosarului și au declinat solicitarea botoșănencei în favoarea instanței din județul vecin.
Cazul botoșănencei vine în contradicție cu o sumedenie de situații descoperite în țară. Astfel, începând cu luna februarie a.c. Ministerul Sănătății a fost în centrul unor scandaluri la nivel național din cauza unor persoane care au ajuns să profeseze ca medici, deși nu îndeplineau condițiile legale. La începutul lunii februarie a.c., un italian care a operat în mai multe clinici private din Bucureşti s-a descoperit că nu avea studii medicale, ci doar opt clase. La scurt timp, a fost descoperit un alt caz. O femeie vârstă de 30 de ani profesa în Secția de ginecologie a Spitalului de Urgență Ilfov, deși nu a fost înscrisă niciodată la examenul de rezidențiat și nu a fost medic rezident. În aprilie a.c. a ieșit la iveală un alt caz cu o doctoriță din Capitală care a acordat ani în șir consultații ginecologice fără să aibă această specializare. O altă situație a fost semnalată la Spitalul Clinic Căile Ferate din Cluj-Napoca, unde o femeie a practicat fără drept oftalmologia, timp de aproape 10 ani, deși nu a fost niciodată medic rezident. Și la Bacău a fost înregistrat un caz halucinant, după ce un bărbat în vârstă de 83 de ani a profesat ca medic anestezist în cadrul unei policlinici, deși nu avea niciun fel de studiu medical. Ba mai mult, bărbatul nu a putut prezentat echipei de control de la Direcția de Sănătate Publică avizul de liberă practică.