spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomePrima PaginăMiză uriaşă la votul de duminică (video)

Miză uriaşă la votul de duminică (video)

Duminică, 367.581 de botoşăneni sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi exprima opţiunile electorale pentru alegerile prezidenţiale, cu 283 mai mulţi decât la alegerile europarlamentare din luna mai. În judeţul Botoşani au fost organizate 427 de secţii de vot. „Pentru cele 427 de secţii de votare, Inspectoratul de Poliţie Judeţean asigură paza pe 147 secţii, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi pe 92 de secţii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pe 74 de secţii, Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani pe 109, iar celelalte cinci secţii de votare sunt asigurate în acest segment al pazei de Instituţia Prefectului (n.r. – Serviciul de Paşapoarte şi cel de Permise), Biroul Judeţean de Poliţie pentru Transporturi şi Biroul Judeţean pentru Imigrări”, a declarat prefectul Dan Şlincu.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

La nivelul judeţului, alegerile prezidenţiale vor costa peste 7,6 milioane de lei, din aceşti bani peste 7,25 milioane lei vor fi folosiţi pentru plata persoanelor implicate în organizarea actului electoral, iar aproximativ 400 de mii de lei au costat materialele necesare votării, precum ştampile de control, ştampile de vot, tuş, sacii pentru buletine, etc.

Indemnizaţiile brute ale preşedinţilor, vicepreşedinţilor secţiilor de vot şi ale operatorilor de calculator sunt de 950 de lei la primul tur şi 570 de lei pentru un eventual tur doi. Membrii secţiilor de vot vor primi o indemnizaţie brută de 500 de lei pentru primul tur şi 300 de lei pentru un eventual tur doi.

Urne deschise la ora 7:00

Votarea începe duminică, 10 noiembrie, la ora 7:00 şi se încheie la ora 21:00. Prin excepţie, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri, 8 noiembrie 2019, şi sâmbătă, 9 noiembrie 2019. Vineri votarea începe la ora locală 12:00 şi se încheie la ora locală 21:00, iar sâmbătă, votarea se deschide la ora locala 7:00 şi se încheie la ora locală 21:00.

Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în clădire îşi pot exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23:59.

Program special la Evidenţa Populaţiei

Pentru botoşănenii a căror acte sunt expirate, serviciile de evidenţa populaţiei din judeţ vor avea un program special sâmbătă şi duminică. Astfel, sâmbătă ghişeele vor fi deschise până la ora 16:00, iar duminică între 7:00 şi 21:00. În ziua de duminică îşi vor putea preschimba buletinul cei care depun actele până la ora 10:00, iar cei care depun actele între 10:00 şi 19:00 vor primi cărţi de identitate temporare cu valabilitate de un an. După ora 19:00 doar se vor elibera cărţile de identitate în baza actelor depuse anterior.

Reguli pentru votare

Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor. După ce a votat, alegătorul are obligaţia de a introduce buletinul de vot în urnă. Ştampila încredinţată pentru votare se restituie preşedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secţiei de votare desemnaţi de acesta.

Urne mobile pentru situaţii speciale

Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea „VOTAT”, buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.

Pot solicita urna specială şi persoanele care în ziua votării sunt în serviciu de permanenţă, dar şi persoanele reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale.

Lista secţiilor de votare publicată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe

Cetăţenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate indiferent de motivul prezenţei acestora pe teritoriul străin – domiciliaţi, rezidenţi sau turişti, au dreptul să voteze. În străinătate, se poate vota: prin corespondenţă – dacă alegătorul s-a înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă; la secţia de votare la care este arondat – dacă alegătorul s-a înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro cu această opţiune; la orice secţie de votare din străinătate, fiind înscrişi în listele electorale suplimentare.

Lista celor 835 de secţii de votare organizate în străinătate este publicată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe la adresa de internet http://www.mae.ro/node/49479.

Condiţii pentru voturi valabile

Sunt nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei, buletinele de alt model decât cel legal sau pe care s-a aplicat ştampila „VOTAT” pe mai multe patrulatere. În schimb, votul este valabil chiar dacă ştampila a depăşit limitele patrulaterului, opţiunea alegătorului fiind evidentă, inclusiv în situaţia în care ştampila este doar tangentă la un patrulater, dar nu atinge un altul. Votul este valabil şi dacă ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletin sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului, dar şi dacă ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată de mai multe ori în interiorul aceluiaşi patrulater.

Sunt considerate voturi albe buletinele pe care nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea „VOTAT”, iar acestea nu intră în calculul voturilor valabil exprimate.

Unde pot fi anunţate nereguli

Eventualele nereguli pot fi anunţate în primul rând preşedintelui secţiei de vot, apoi BEJ la numărul de telefon 0231/518.201, fax 0231/518.202 sau pe adresa de e-mail bejbotosani@bec.ro. De asemenea, conducerea BEJ Botoşani poate fi contactată la următoarele numere de telefon: 0733/099.361 (judecătorul Lăcrămioara Axinte, preşedintele BEJ), 0754/083.981 (judecătorul Geanina Tăutu, locţiitor al preşedintelui BEJ), 0785/200.056 (judecătorul Costel Aiftincă, membru al preşedintelui BEJ) şi 0786/583.523 (Andrei-Iulian Ţibuleac, reprezentant al Autorităţii Electorale Permanente).

BEJ funcţionează în cadrul Prefecturii, la parter.
Neregulile electorale pot fi sesizate şi la 112.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
-1.4 ° C
-1.4 °
-1.4 °
85 %
2.2kmh
50 %
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °
joi
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...