Situaţie explozivă la Direcţia Servicii Publice, Sport şi Agrement (DSPSA). Mihai Maxim, medicul veterinar care s-a plâns la începutul lunii august că a fost strâns de gât de directorul Eugen Ţurcanu, a fost concediat. Acesta este, însă, decis să-şi caute dreptatea în instanţă.
Mihai Maxim a confirmat că a fost dat afară, cu data de astăzi, printr-o decizie a directorului Eugen Ţurcanu, decizie pe care o consideră abuzivă şi dincolo de orice normă a bunului simţ.
Acesta susţine că după conflictul din 5 august a fost trimis numai în comisii de disciplină, măsuri pe care le-a considerat abuzive, drept pentru care s-a adresat instanţei.
„Cine mai ştie numărul deciziilor de sancţionare? Eram mai mult la comisii de disciplină decât la serviciu. La ultima comisie am cerut nişte acte, care erau în instituţie. Legea îmi permite să cer acte ca să mă pot apăra, în faţa comisiei. Când a văzut că cer acte, ştiu că sunt incomode pentru el (pentru director – n.r.), nu a vrut să mi le dea şi atunci m-a dat afară, altceva nu avea ce să facă. Dacă îmi dădea actele, tot rău ieşea”, a mai spus Mihai Maxim.
Medicul este decis să meargă până la capăt şi, după ce s-a consultat cu avocatul său, a declarat că va solicita daune morale de un milion de euro. „Directorul a început cu tot felul de ameninţări, am mai fost agresat verbal şi fizic în iunie şi nu am depus plângere pentru că m-a ameninţat că mă dă afară. La a doua agresiune, din 5 august, am depus plângere penală pentru că am ştiut că dacă nu o fac, tot mai rău o să fie şi, chiar dacă a fost mai rău, eu am rezistat şi mi-am văzut de treabă”, a afirmat medicul veterinar.
„Cercetările sunt în derulare”
Cât priveşte plângerea penală înaintată Poliţiei după incidentul de la începutul lunii august, medicul veterinar a spus că nu a primit nimic, dar speră ca de acum lucrurile să se mişte mai repede. „Ştiu că cercetările sunt în derulare şi am încredere în profesionalismul lor, nu-mi fac probleme din punctul acesta de vedere pentru că eu le-am dus, cum să vă spun, toate probele care se dau în astfel de cazuri. Pentru că eu am dus dovezi de la Medicina Legală că a fost agresiune, am dus dovezi de la UPU, că am fost şi la spital şi de acolo mi s-a confirmat agresiunea. Deci, din punctul meu de vedere, totul este clar, nu m-am dus doar cu vorbe. Le-am dat şi înregistrare video şi audio, tot ce am putut eu să dau care să vină în susţinerea plângerii mele. Sunt nişte dovezi care nu sunt fabricate”, a declarat medicul.
După evenimentul din 5 august, Eugen Ţurcanu a afirmat că totul pleacă de la faptul că la padocurile municipalităţii, acolo unde lucra medicul veterinar, ar fi fost decontate servicii fictive, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 90.000 de lei, drept pentru care a înaintat o plângere penală. Problemele invocate de Eugen Ţurcanu au fost catalogate de medicul veterinar drept „închipuiri ale directorului”.
Mihai Maxim a avut câştig de cauză într-un proces, după ce a contestat calificativul primit la finalul anului. El mai are două acţiuni în instanţă şi a anunţat că vor urma şi altele, pentru că „trebuie să se apere şi poate să dovedească totul cu hârtii, nu cu vorbe”.
„Este o cercetare disciplinară”
Astăzi, Eugen Ţurcanu a avut o discuţie cu primarul Cătălin Flutur, cel mai probabil legată de concedierea medicului veterinar. „I-am desfăcut contractul de muncă. Este o cercetare disciplinară. S-a făcut raport de cercetare disciplinară în baza lucrurilor care sunt invocate acolo”, a spus Eugen Ţurcanu. Oficialul nu a dorit să facă alte comentarii în legătură cu această decizie.
Directorul DSPSA are şi un război politic cu tabăra social democrată din Consiliul Municipal, care, prin vot, i-a diminuat atribuţiile şi l-a numit director general pe Aurel Chiriac, juristul DSPSA. Hotărârea de CL a fost trimisă astăzi la Prefectură, instituţie care trebuie să dea aviz de legalitate. În termen de cinci zile, hotărârea va intra în vigoare.