Taxa de salubrizare reprezintă o sursă importantă de venituri la bugetul local. Încasările ar putea fi cu mult mai mari, însă există persoane care apelează la diferite artificii pentru a plăti cât mai puţin.
La finele lunii trecute, încasările au ajuns la 9.611.033 lei, cu 2.391.944 lei peste totalul încasărilor înregistrate la 31 octombrie 2018. De la 1 ianuarie 2019, contribuabilii persoane fizice şi juridice achită taxa la Direcţia Impozite şi Taxe, renunţându-se la contractele pe care Urban Serv le avea cu botoşănenii de la case, agenţii economici şi instituţiile publice.
Datele centralizate de conducerea Direcţiei Impozite şi Taxe arată că la această dată sunt 64.597 de botoşăneni care achită această taxă, la care se adaugă 2.926 de persoane care sunt scutite, aici intrând veteranii de război, persecutaţii politic şi etnic, văduvele de veterani de război, persoanele cu handicap accentuat şi grav, persoanele cu gradul I de invaliditate, asistenţii personali ai persoanelor cu handicap.
La această dată nimeni nu poate să spună care este numărul cetăţenilor municipiului care ar trebui să achite taxa de salubrizare, în condiţiile în care luarea în evidenţă a plătitorilor taxei se face pe bază de declaraţie. Populaţia municipiului luată în calcul la stabilirea bugetului pe acest an a fost de aproximativ 121.000 de persoane. Este cunoscut faptul că zeci de mii de botoşăneni sunt plecaţi la muncă în străinătate. La aceştia se adaugă şi aproximativ 18.000 de copii cu vârsta sub trei ani pentru care nu se achită taxa. Mai mult, în ultimii ani s-a constatat că foarte mulţi botoşăneni nu declară componenţa reală a familiilor, pentru a plăti mai puţin în contul salubrizării. La o taxă de 12 lei de persoană pe lună, salubrizarea impune un efort financiar anual de câteva sute de lei, în cazul familiilor cu copii. În multe cazuri, taxa de salubrizare are cuantumul cel mai mare raportat la celelalte obligaţii de plată către bugetul local.
În anii 2017 şi 2018, au fost făcute verificări încrucişate între evidenţele DIP şi datele raportate de asociaţiile de proprietari şi au fost găsite aproximativ 2000 de persoane care nu achitaseră taxa.
„Anul acesta obiectivul DIT a fost să se declare botoşănenii de la case, cei care până la 31 decembrie 2018 au avut contract cu Urban Serv. La data curentă, am avut 5.548 de declaraţii depuse de la case. Din evidenţele noastre în municipiu sunt 5.997 de case, deci încă mai am o diferenţă de peste 400 de case la care încă suntem pe anumite faze de notificare şi de urmărire. Avem declarate la case, 9.328 de persoane, la Urban Serv erau 8.000, noi am realizat ceva mai mult. Tot pe bază de declaraţie, avem în evidenţa noastră, până la data de 5 noiembrie 2019 inclusiv, un număr de 1.015 case nelocuite din cele 5.997”, a declarat Dumitru Neamţu, director adjunct al DIT.