spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomeLocal BTCJ pus să plătească pentru un drum plin de gropi

CJ pus să plătească pentru un drum plin de gropi

Lovitură de teatru în cazul drumului de la Prăjeni. Consiliul Județean (CJ) Botoșani, prin Direcția Județeană de Drumuri și Poduri (DJDP), a fost pusă la plată de instanța de judecată pentru drumul făcut de Bitunova și care după numai câteva luni s-a spart, transformându-se într-o adevărată cursă cu obstacole pentru șoferi. Suma nu este mică, ci depășește 1,2 milioane de euro, la care se adaugă și penalitățile calculate pentru fiecare zi de întârziere de la 1 ianuarie 2015 și până în momentul plății.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Nereguli sesizate de Curtea de Conturi, anchetă clasată de DNA

Telenovela drumului prin Prăjeni începe în prima decadă a anilor 2010, când, la presiunea oamenilor, CJ decide să modernizeze drumul care scurtează distanța până la Iași cu 15 kilometri și care este mult mai convenabil pentru botoșăneni. Lucrarea a fost încredințată în 2013 către societatea Bitunova SA, care a promis că va reabilita drumul printr-o tehnică revoluționară, ce presupunea reciclarea asfaltului existent printr-un adaos de bitum și turnarea unui strat de asfalt peste piatră spartă. Lucrările efectuate pe parcursul anului 2014 au picat testul Curții de Conturi, care a descoperit mai multe nereguli, în principal legate de numărul de ore pontat în dreptul constructorilor, drept pentru care a dispus DJDP să îndrepte situație. Astfel, au fost oprite de la plată o serie de facturi prezentate de constructor și nici nu au fost recepționate lucrările efectuate de Bitunova, surse din DJDP susținând că acestea au fost făcute fără a exista vreun ordin de începere dat de beneficiar.

Colac peste pupăză, în scurt timp de la așa-zisa modernizare, şoferii au ajuns să facă slalom printre gropi până la bucata ieşeană, făcută cu bani europeni şi la standarde europene. Autorităţile judeţene spuneau atunci că drumul s-ar fi stricat din cauza camioanelor care transportau materiale spre partea ieşeană şi că nu pot interveni din cauză că este în garanţie. Constructorul a refuzat să facă lucrări de refacere, spunând că nu a fost plătit, dar, după aproape un an de discuţii, firma a acceptat să facă reparaţii, constând în plombe care au cedat la prima ninsoare.

Pe fir a intrat și DNA, dar, după un timp, procurorii anticorupție au clasat dosarul.

Război juridic pe sume uriașe

În schimb, între DJDP și Bitunova a pornit un adevărat război juridic. Constructorul a cerut în instanță plata contravalorii a două facturi conform devizelor făcute și recepționarea lucrărilor. Pe de altă parte, CJ a reclamat la rândul său firma Bitunova privind calitatea lucrărilor. Cele trei dosare s-au comasat și au ajuns să se judece la Botoșani. Procesul s-a întins până luni, 4 noiembrie, când judecătorii de contencios administrativ şi fiscal ai Tribunalului Botoșani au decis că DJDP trebuie să facă facă recepția lucrărilor făcute de asocierea Bitunova – Transporturi Auto – Autoprima Serv. „Obligă pârâta să achite reclamantei suma de 5.672.867,94 lei, ca plată parţială corespunzătoare facturii fiscale nr. RO14100219 din 08.07.2014, la care se adaugă dobânda legală penalizatoare ce se va calcula începând cu data de 01.01.2015 şi până la achitarea integrală a debitului. Obligă pârâta să îndeplinească procedurile de recepţie pentru lucrările executate incluzând sectoarele de drum DJ 282B km 34+740-37+300 şi km 43+000-50+150”, se arată în decizia judecătorilor. Mai mult, DJDP trebuie să plătească și cheltuieli de judecată de 53.133 lei „reprezentând taxă judiciară de timbru, onorarii experţi şi onorariu de avocat, proporţionale cu pretenţiile admise”.

Trebuie spus că decizia este în primă instanță, DJDP avânt termen 10 zile pentru a face recurs.

Macaleți: „Starea drumului a văzut-o și înjurat-o toată lumea”

Ieri dimineață, directorul DJDP, Cătălin Gheoghian, a ajuns la sediul CJ pentru a-i aduce la cunoștință situația lui Costică Macaleți, președintele instituției. Acesta a declarat că va face recurs la sentință, pentru că i se pare nedreaptă și pentru că îl obligă și legea. „Este o decizie de care trebuie să ținem cont, deși mai sunt căi de atac în această speță. Unde mai avem căi de atac o vom face. Deocamdată nu mă pronunț și luăm lucrurile ca atare. Starea drumului a văzut-o și înjurat-o toată lumea”, a declarat Costică Macaleți, care s-a ferit să arunce responsabilitatea pe umerii predecesorilor săi.

Sector reabilitat cu bani mai puțini după cinci ani

Drumul spre Iași prin Prăjeni, a fost reabilitat parțial abia în această toamnă. Lucrările au întârziat ani de zile tocmai din cauza litigiului dintre Bitunova și CJ. Șefii județului au amânat începerea lucrărilor până ce expertizele tehnice, și suplimentele cerute de instanță, au fost depuse la dosar.

Trebuie spus că nici acum nu a fost reabilitată întreaga suprafață a drumului, rămânând peste trei kilometri de piatră, care vor trebui modernizați în urma unei alte licitații.

Lucrările de reabilitare făcute în acest an pe cei aproape 12 kilometri au constat în reprofilarea existentului și turnarea a două straturi de asfalt, plus un strat de uzură și au costat, potrivit unor surse din CJ aproximativ cinci milioane de lei.

Facturile pe care CJ, prin DJDP, trebuie să le plătească acum către Bitunova se ridică la aproximativ 5,7 milioane de lei, contravaloarea lucrărilor pe mai puțin de 10 kilometri făcuți în 2014. De asemenea, trebuie spus că atunci acestea au presupus turnarea unui strat de asfalt reciclat peste piatră spartă. La acești bani, CJ va trebui să plătească și dobânzile penalizatoare calculate la zi, care se pot ridica la sume colosale.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
-1.4 ° C
-1.4 °
-1.4 °
85 %
2.2kmh
50 %
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °
joi
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...