Botoșăneanul Iulian Rotariu, care va participa săptămâna viiitoare la Ultra Africa Race, ultramaratonul de 220 de kilometri din Mozambic, a ajuns în atenția organizatorilor competiției. Specializați în organizarea de curse pe distanțe lungi, cei de la „Canal Aventure” au fost plăcuți surprinși de simplitatea, amabilitatea și talentul său, acestea fiind și motivele care i-au determinat pe organizatori să-i dedice un articol întreg. Publicat ieri pe site-ul agenției, articolul intitulat „Iulian Rotariu – doar o persoană bună” (http://www.canal-aventure.com/en/news-en/iulian-rotariu-just-a-good-person?fbclid=IwAR0i_MdFebaRgqK09tJ1qRh_8eGTghDqbmxkTvAY8PykJ0QWHzl6XLcxf4Q) face o analiză a performanțelor obținute de Iulian, subliniind în primul rând caracterul pompierului botoșănean. Articolul trece în revistă și împrejurările în care Iulian Rotariu a ajuns să fie un alergător de cursă lungă, punctând inclusiv principiile pe care acesta le promovează zi de zi.
„Am învățat că orice punct geografic poate fi atins și că orice limită umană merită să fie depășită”, este declarația botoșăneanului care le-a atras atenția celor de la Canal Aventure, organizatorii recunoscând faptul că Iulian Rotariu este cel mai bun „ambasador” al copiilor cu autism pentru care aleargă încercând să sensibilizeze lumea, încercând să atragă persoane care să contribuie la găsirea unor terapii complexe de recuperare și de integrare a acestor copii în societate.
Învingător în ultramaratonul „The Track” din Australia, desfășurat în primăvara acestui an, Iulian Rotariu va lua startul pe 10 noiembrie în „Ultra Africa Race”. Competiția, care este tot o cursă autosusșinută, se va desfășura între provinciile Gaza și Inhambane din sudul Mozambicului și va alinia la start 16 dintre cei mai buni alergatori de ultramaraton extrem din lume, printre aceștia figurând și trei femei. Iulian Rotariu este primul și singurul român înscris în această cursă, organizată de cei de la Canal Aventure. Concurenții vor avea de parcurs 220 de km în cinci etape, cursa fiind programată să se termine pe 14 noiembrie. În fiecare zi, ei vor trebui să alerge între 36 și respectiv 53 de kilometri, într-un interval orar de maxim 10 ore, cei care nu vor face față urmând să fie descalificați.