spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTUn nou blocaj în proiectul vizând consolidarea Teatrului "Mihai Eminescu" (video)

Un nou blocaj în proiectul vizând consolidarea Teatrului „Mihai Eminescu” (video)

Reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu” ar putea intra în Cartea Recordurilor, din cauza blocajelor, deselor amânări şi lucrărilor suplimentare invocate de constructor. Dacă în 2015, proiectul s-a blocat din cauză că tot constructorul a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare neincluse în proiectul iniţial, acum povestea se repetă.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Reprezentanţii firmei care execută lucrările de consolidare susţin că lucrările, aflate la un stadiu de aproximativ 70%, s-au împotmolit din cauza unor lucrări neprevăzute de proiectant. Potrivit acestora, după ce au fost decopertaţi pereţii, s-a constat că mai sunt necesare lucrări fără de care nu poate fi finalizată partea de consolidare. În acest sens, a fost înaintată o documentaţie la primărie, suma solicitată în plus fiind de 1,2 milioane de lei. În cazul în care nu primeşte aceşti bani, constructorul a anunţat că sistează lucrările şi părăseşte şantierul.

Situaţia este însă cu totul alta la nivelul primăriei, şefii instituţiei fiind obişnuiţi cu stilul de lucru al constructorului, acesta nefiind la primul proiect în care acesta motivează că sunt necesare lucrări suplimentare şi fonduri peste cele asumate prin contractul iniţial.

Pe 19 octombrie, primarul Cătălin Flutur a anunţat că lucrările de consolidare a structurii de rezistenţă sunt în grafic şi se vor finaliza în luna noiembrie, în urma inspecției efectuate de o echipă, cuprinzând reprezentanți ai Inspectoratului de Stat în Construcții, ai proiectantului și constructorului şi primăriei.

„Sunt finalizate deja centurile dintre fundațiile clădirii și zidărie, urmând ca în perioada următoare să se execute lucrările din interiorul sălii de spectacole, până la nivelul planșeului, respectiv montarea lamelelor din beton armat și cămășuirea pereților.

Constructorul a dat încă o dată asigurări că va finaliza la termen consolidarea teatrului, conform contractului. Personal, voi continua să monitorizez evoluția lucrărilor, asigurându-mă nu doar de respectarea termenelor contractuale, ci și de certificarea calității de către specialiști”, declara atunci primarul.

Declaraţiile primarului sunt contrazise de constructor care susţine că primarul a vizitat şantierul şi are cunoștințe despre acest blocaj, însă  a omis să facă public acest aspect. Ieri, un consilier al primarului a dat asigurări că edilul va transmite un comunicat de presă, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Arhitectul Mihai Tulbure, specialist care face parte din echipa care coordonează acest proiect, a precizat că la nivelul primăriei se analizează cele solicitate de constructor. „Constructorul cere fonduri suplimentare, dar trebuie analizat ceea ce cere. Într-o zi – două vom rezolva şi această problemă”, a declarat Mihai Tulbure. Potrivit acestuia, lucrările de consolidare au ajuns la un stadiu de 80%.

Probleme şi cu protejarea clădirii în sezonul rece

O altă problemă invocată de constructor este aceea că până la această dată nu s-a făcut nimic pentru protejarea a clădirii pe perioada sezonului rece. Referindu-se la acest aspect, Mihai Tulbure a explicat că aceasta nu este problema constructorului, ci a primăriei care poate decide să apeleze la altă firmă pentru punerea în siguranţă a clădirii. „Partea de conservare poate fi făcută cu maxim 200.000 de lei. Le-am spus celor din primărie că dacă apelează la o firmă care să aducă două bannere din material rezistent, acestea ar proteja clădirea, iar firma ar fi mulţumită că în acest mod şi-ar putea face reclamă. Dacă au fost protejate geamurile teatrului cu folie, normal că aceasta s-a deteriorat după o iarnă. Mai mult, cu aceste lucrări de consolidare teatrul nu mai este în pericol”, a mai afirmat Mihai Tulbure.

Lucrările de consolidare la teatru au fost câştigate de firma LDC Trust Construcţii MV, ce aparține omului de afaceri Victor Mihalachi. Valoarea lucrărilor de consolidare este de 2,8 milioane de lei fără TVA. Lucrările au început în iunie şi trebuie încheiate în şase luni, respectiv până la finele lunii noiembrie. Pentru reabilitarea şi modernizarea teatrului, municipalitatea botoşăneană are la dispoziţie cinci milioane de euro, bani atraşi în actualul exerciţiu financiar european. Aceeaşi sumă a fost obţinută şi în exerciţiul financiar european 2007 – 2013 însă, la 31 decembrie 2015, când lucrările trebuiau finalizate, acestea ajunseseră la un stadiu de doar 20%. Valoarea totală a investiţiei la teatru este de 23.944.057 de lei, respectiv 5.136.556 de euro. Municipalitatea are cinci milioane de euro, bani atraşi în actualul exerciţiu financiar european. Costurile suplimentare vor fi acoperite de la bugetul local.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
0.6 ° C
1.6 °
-0 °
83 %
5.2kmh
1 %
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...