Doi bărbaţi au ajuns la finalul săptămânii trecute la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean după ce au încercat să îşi pună capăt zilelor. Primul caz a fost cel al unui bărbat din satul Liveni, care a ajuns la Urgenţe vineri seară. În vârstă de 47 de ani, acesta a avut o confruntare cu familia, după care a ieşit din casa în care locuia şi a ameninţat că merge să îşi pună capăt zilelor. Pentru că mai avusese astfel de tentative în trecut, membrii familiei au plecat la scurt timp în căutarea lui, bărbatul fiind găsit într-un ştreang, aproape de a-şi pierde cunoştinţa. Cei care l-au găsit au tăiat sfoara înfăşurată în jurul gâtului acestuia, după care au sunat la 112.
Un echipaj de prim ajutor al SMURD a fost trimis imediat la locuinţa bărbatului, iar de la Botoşani a fost direcţionat echipajul cu medic al Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA), care l-a transportat la spital.
„Pacientul prezenta o stare de agitaţie psiho-motorie, cauzată de privarea de oxigen pentru scurt timp. A fost stabilizat, după care transportat la Urgenţe pentru supraveghere de specialitate”, a precizat medicul Andreea Stărică, din cadrul SJA Botoşani. Ulterior bărbatul a fost internat la Psihiatrie.
Potrivit apropiaţilor, bărbatul ar fi spus că vrea să moară pentru a ajunge alături de mama sa, care a decedat în urmă cu mai mult timp.
Tentativă de suicid la beţie
La doar o zi distanţă, un alt bărbat a ajuns la Urgenţe după ce a încercat să îşi curme viaţa. În vârstă de 30 de ani, din comuna Corni, acesta a fost găsit de un membru al familiei după ce a ingerat mai multe medicamente. Aflat în stare de ebrietate, tânărul ameninţase că îşi pune capăt zilelor cu câteva ore înainte.
Speriate, rudele au sunat la 112, la faţa locului ajungând o ambulanţă cu medic, care l-a preluat pe bărbat şi l-a transportat la Urgenţe. „Pacientul a ajuns în serviciul nostru cu agitaţie psihomotorie, tulburări de comportament, etilism şi ingestie voluntară medicamentoasă. A fost stabilizat, după care direcţionat către Secţia de Psihiatrie”, a precizat un medic din cadrul UPU-SMURD.
„Suicidul este considerat a patra cauză de deces la nivel mondial”
Potrivit specialiştilor, însă, de cele mai multe ori, depresia este greu de observat, iar astfel de gesturi pot părea că vin din senin, însă să aibă în spate un istoric. „Depresia a crescut ca incidenţă în ultimii ani, iar suicidul este considerat a patra cauză de deces la nivel mondial. De aceea este atât de important ca depresia să fie diagnosticată din timp pentru că astfel se poate interveni mai bine şi cu mai mult succes”, a precizat un medic psihiatru botoşănean.
Începând de săptămâna trecută, în România există un TelVerde pentru persoane cu depresie. Acesta este un proiect național prin care românii se pot testa gratuit să vadă dacă suferă de depresie. Există şi un număr de telefon respectiv, 0800 0800 20, unde oamenii pot suna gratuit în situaţii de criză emoţională. Este o linie Tel Verde, disponibilă 24/7 la capătul căreia se află voluntari specializaţi care pot oferi suport şi consiliere sub protecţia anonimatului apelantului.