Mai devreme ca niciodată, gripa şi-a făcut deja simţită prezenţa la Botoşani. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au raportat deja pe ultima săptămână două cazuri de gripă, ambele diagnosticate după semnele clinice ale bolii, nu şi cu laboratorul. Dintre cele două persoane, cu vârste între 15 şi 49 de ani, una a fost şi spitalizată.
Altfel, potrivit statisticilor DSP, în ultima săptămână au fost contabilizaţi 1048 de botoşăneni cu viroze respiratorii şi 269 cu pneumonii, aproape 700 dintre toţi aceştia fiind copii până în 14 ani. Din totalul cazurilor înregistrate, peste 150 de persoane au avut nevoie de tratament de specialitate în spital.
DSP Botoţani a primt în aceste zile prima tranşă de 6.000 de doze de vaccin antigripal, care urmează a fi împărţit medicilor de familie şi instituţiilor care au prioritate în acest sens.
Vaccinarea împotriva gripei de sezon vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. Ea se va derula în cadrul cabinetelor medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi, iar beneficiarii sunt persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis personalul medical, persoane cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide, conform recomandărilor OMS și ECDC.
Odată cu venirea toamnei, specialiștii recomandă populatiei să respecte cu strictețe regulile de igienă personală necesare pentru evitarea îmbolnăvirii. Spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. „Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă şi recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit”, arată Ministerul Sănătăţii.
De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.