O femeie din judeţ, măcinată de dorul faţă de soţul trecut în nefiinţă, a recurs la un gest şocant hotărâtă fiind să-şi urmeze bărbatul şi dincolo de moarte. De mai bine de o lună, femeia, în vârstă de 66 de ani, din localitatea Hudeşti, se tot plângea apropiaţilor că nu mai poate trăi fără soţul ei şi că vrea să îl urmeze. Din păcate, toate aceste gesturi nu au fost un semnal de alarmă destul de puternic pentru apropiaţi, care au pus totul pe seama doliului în care era femeia, sperând că durerea se va estompa în timp şi va putea trece peste decesul partenerului ei de viaţă. Din păcate, însă, nu a fost aşa, iar în noaptea de duminică spre luni, nemaisuportând durerea, femeia a decis să îşi ducă planul macabru la sfârşit. Aceasta s-a folosit de o eşarfă pe care o avea în casă, a improvizat un ştreang, pe care l-a agăţat de o grindă şi şi-a lăsat greutatea corpului să îi ducă planul la sfârşit.
Femeia a fost găsită după câteva ore de un vecin, care a dat-o imediat jos şi a apelat la serviciul 112. La faţa locului a ajuns un echipaj medical al Serviciului Judeţean de Ambulanţă din Dorohoi, însă personalul specializat nu a mai putut face nimic, în ciuda începerii manevrelor de resuscitare. Într-un final a fost constatat decesul, fiind anunţaţi şi poliţiştii, care au ajuns la locul faptei şi au demarat o anchetă.
Trupul femeii a fost preluat de medicii legişti, urmând a fi efectuată o autopsie, la solicitarea Poliţiei. „În cauză a fost deschis un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă, urmând ca în funcţie de rezultatul autopsiei să se propună o soluţie procedurală”, a precizat Delia Nenişcu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani.
Serie macabră în judeţ
Seria sumbră a sinuciderilor în judeţ pare să nu mai contenească. Poliţiştii şi medicii legişti au întâmpinat în ultima perioadă tot mai multe cazuri în care oamenii au decis să-şi pună capăt zilelor. Astfel, în urmă cu două luni, un bărbat, în vârstă de 43 de ani, din judeţul Botoşani a fost găsit mort în locuinţa sa, la două zile după ce şi-ar fi pus capăt vieţii. Tragedia a avut loc în comuna Păltiniş, acolo unde bărbatul locuia singur, după ce soţia şi una dintre fiice erau plecate în Anglia, iar cea de-a doua fiică plecase la bunicii din Ştefăneşti.
La fel s-a întâmplat şi în prima parte a anului în cazul unei femeie de 51 de ani. Întoarsă acasă din străinătate, aceasta s-a despărţit de soţul ei, care între timp a şi decedat. La un moment dat aceasta a fost găsită de familie fără suflare, după ce s-a spânzurat de caloriferul din cameră.
În majoritatea cazurilor, gestul final este pus pe seama unei depresii acute.
„Depresia a crescut ca incidenţă în ultimii ani”
„Se observă că vârsta medie a celor care aleg să recurgă la acest gest este între 40 şi 60 de ani. Este cu atât mai şocant cu cât, la această vârstă se presupune că omul este în putere, sănătos şi are capacitatea de a înfrunta aproape orice situaţie negativă îi iese în cale. Din păcate, cei mai mulţi sunt depresivi nediagnosticaţi, majoritatea din mediul rural, unde depresia nu este considerată o boală, ci mai degrabă un moft, şi nu ajunge în atenţia medicilor”, a spus un medic de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă.
Potrivit specialiştilor, însă, de cele mai multe ori, depresia este greu de observat, iar astfel de gesturi pot părea că vin din senin, însă să aibă în spate un istoric. „Depresia a crescut ca incidenţă în ultimii ani, iar suicidul este considerat a patra cauză de deces la nivel mondial. De aceea este atât de important ca depresia să fie diagnosticată din timp pentru că astfel se poate interveni mai bine şi cu mai mult succes”, a precizat un medic psihiatru botoşănean.
TelVerde pentru persoane cu depresie
Începând de săptămâna trecută, în România există un TelVerde pentru persoane cu depresie. Acesta este un proiect naţional prin care românii se pot testa gratuit să vadă dacă suferă de depresie. Există şi un număr de telefon respectiv, 0800 0800 20, unde oamenii pot suna gratuit în situaţii de criză emoţională. Este o linie Tel Verde, disponibilă 24/7 la capătul căreia se află voluntari specializaţi care pot oferi suport şi consiliere sub protecţia anonimatului apelantului.