Un sucevean în vârstă de 54 de ani, închis în Penitenciarul Botoșani după ce a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală, a obținut în instanță daune morale de 3.000 de lei pe motiv că a fost închis în condiții necorespunzătoare.
Fost administrator la o firmă din Suceava, Petria G. a ajuns în boxa acuzaților după ce ar fi prejudiciat bugetul de stat, împreună cu alți doi complici, cu 1.136.596 de lei. Afacerile s-ar fi derulat în 2009, după ce firma sa a intrat în insolvență, prin intermediul unor societății „fantomă”, iar pentru a pune la cale ingineriile financiare au fost utilizate zeci de facturi false. Imediat ce sentința de condamnare a rămas definitivă, el a fost încarcerat pe 2 decembrie 2015 în Penitenciarul Botoșani. După 21 de zile de carantină, suceveanul a fost transferat în Penitenciarul Iași, unde a stat într-o celulă cu alți 25 de deținuți, ambele camere având 38 mp. Ulterior, în septembrie 2016, Petria G. a fost adus din nou în Penitenciarul Botoșani, unde a fost cazat într-o cameră de 18 mp cu alte 9 persoane, și apoi într-o celulă de 21 de metri pătrați cu alți 11 deținuți. A fost eliberat condiționat pe 3 octombrie 2017, în urma unei decizii a Judecătoriei Botoșani, dar la câteva luni după ce s-a văzut în libertate, el a dat în judecată statul român cerând daune morale de 15.000 de euro pentru faptul că a fost închis în condiții improprii.
În cererea de chemare în judecată, el a invocat prevederile Codului Civil privind răspunderea civilă delictuala și jurisprudență CEDO. „Niciuna din camere nu era dotată cu mese și scaune pentru servirea hranei, iar grupurile sanitare făceau parte din cameră, fiind separate de restul camerei cu o perdea. Apa nu era potabilă, iar saltelele erau uzate și pline de ploșnițe sau alte insecte”, a arătat suceveanul în plângerea adresată Judecătoriei Sector 2 București. Totodată, susținea el, spațiul destinat plimbării era inadecvat, în acesta nu puteau încăpea mai mult de 10 persoane, iar geamurile erau sparte, astfel încât pe timp de iarnă a trebuit să suporte frigul, iar în timpul zilei, acestea nu permiteau pătrunderea luminii naturale.
În primă fază, magistrații i-au respins acțiunea ca nefondată pe motiv că a beneficiat de o „compensare” atâta timp cât nu a făcut cei patru ani de pușcărie stabiliți prin sentința de condamnare. Doar că suceveanul a făcut apel, iar Tribunalul București i-a admis în parte acțiunea și a dispus ca Penitenciarul Botoșani și Penitenciarul Iași să-i plătească despăgubiri de 3.000 de lei. Motivul – suceveanul a fost eliberat condiționat pe 3 octombrie 2017, cu două săptămâni înainte de intrarea în vigoare a Legii recursului compensatoriu, de care au beneficiat alți 20.000 de deținuți, actul normativ stabilind exact „compensarea” în cazul cazării în condiții necorespunzătoare prin scăderea a 6 zile de pedeapsă din 30 de zile efectuate în detenție.