Alertă din cauza meningitei. O fată de 14 ani, din judeţul Botoşani, a fost internată la Secţia de Boli Infecţioase cu suspiciunea de meningită.
Copila a fost internată în urmă cu două zila la Pediatrie, cu o stare generală proastă, prezentând durere de cap, febră şi dureri în zona coloanei cervicale. Medicii au decis să o trimită pe aceasta la Spitalul Judeţean, pentru a fi supusă unui examen la Compuetrul Tomograf, după care s-a luat decizia internării acesteia la Infecţioase, din cauza suspiciunii medicilor că ar putea fi bolnavă de meningită. Cadrele medicale urmează să îi recolteze acesteia lichid cefalorahidian pentru stabilirea cu exactitate a diagnosticului, fata fiind deja supusă unui tratament de profilaxie.
Meningita reprezintă inflamarea meningelor, membranele care acoperă creierul şi coloana vertebrală, şi este cauzată frecvent de o bacterie sau un virus. Meningită bacteriană este cauzată de Neisseria meningitidis (meningococul) sau Streptococcus pneumoniae (pneumococul), bacterii localizate la nivelul gâtului şi la nivel nazal, fără a provoca afecţiuni. Însă, ele pot cauza meningită în cazul în care ajung în fluxul sanguin, iar prin intermediul acestuia, la nivelul lichidului cefalorahidian (LCR) sau la nivelul membranelor creierului (meninge).
Streptococul de grup B şi Listeria monocytogenes sunt alte două bacterii ce pot cauza meningită. În cele mai multe cazuri, meningita cauzată de Listeria este mai regăsită în rândul adulţilor în vârstă. Meningita bacteriană este rară, însă foarte periculoasă şi poate fi transmisă prin intermediul secreţiilor nazale şi a salivei. Dacă nu este tratată, se poate ajunge la afecţiuni ale creierului sau chiar deces. De asemenea, meningita poate fi cauzată şi de anumite medicamente, însă astfel de cazuri sunt foarte rar întâlnite.
Trebuie ţinut cont că meningita este o boală contagioasă iar germenii care au cauzat-o pot fi uşor transmişi de la o persoană la alta prin tuse, strănut sau chiar sărut.