Cea de a treia licitație a axei rutiere strategice din județul Botoșani ar fi trecut de Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP). Cel puțin așa susține vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Botoșani, Dorin Birta, responsabilul cu drumurile județene. Acesta a afirmat că avizul ANAP a ajuns la instituția pe care o conduce, iar, în cel mai scurt timp, licitația va fi vizibilă și pe site-ul de achiziții publice. „Am optat să mergem pe verificarea ANAP să nu avem niciun fel de probleme cu documentația”, a motivat Dorin Birta decizia de a solicita avizul autorității care reglementează achizițiile publice și care este unul opțional.
La momentul actual, pe site-ul de achiziții publice este vizibilă doar procedura de licitație pentru serviciile de dirigintare, care a fost scoasă la licitație la începutul lunii cu o valoare estimată de 1,3 milioane de lei (n.r. – aproximativ 300.000 de euro). „Această sumă este prinsă în devizul financiar al proiectului european. Nu e musai și să dai această sumă dirigintelui de șantier. Ea e prinsă la acest nivel, pentru ca să fie acoperitoare”, declara atunci Costică Macaleți, președintele CJ Botoșani.
Valoare majorată cu cinci milioane de euro
Autoritățile locale au majorat valoare investiției cu câteva milioane de euro după ce la primele licitații nu s-a prezentat nimeni, în timp ce la toate licitațiile din celelalte județe ale Moldovei au fost ofertanți. Noua actualizare este de aproximativ 5,4 milioane de euro cu tot cu TVA, adică aproximativ 4,2 milioane de euro fără TVA. Astfel, prețul total va urca spre 65 de milioane euro, aproximativ 610.000 euro pe kilometru.
Drumul strategic trebuie terminat până în octombrie 2023 pentru a nu se pierde finanțarea europeană de 75 de milioane de euro. Chiar dacă licitația va fi demarată zilele viitoare, finalizarea ei este imposibil de realizat până la finele anului având în vedere termenele legale impuse de etapele acesteia.
Drum lung de o sută de kilometri
Prin acest proiect se dorea modernizarea a patru tronsoane de drum judeţean, în lungime totală de 106,265 kilometri, situate pe teritoriul judeţului Botoşani – DJ 282 H (limită judeţ Iaşi – Rediu – Răuseni – Călăraşi), DJ 282 (Răuseni – Todireni – Albeşti – Truşeşti – Dângeni – Hăneşti), DJ 297 (DN 29D – Blândeşti – Suliţa – Lunca – Todireni) şi DJ 294 (Dângeni – Mihălăşeni) – precum şi cel situat pe teritoriul Judeţului Iaşi – DJ 282 H (Şipote – limită judeţ Botoşani). Investiția avea în vedere reabilitarea a nouă poduri existente, construirea a trei poduri noi și amenajarea a cinci treceri la nivel cu calea ferată.