Unul din cinci fermieri botoșăneni va trebui să dea bani înapoi din subvențiile primite de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Botoşani, din cauza erorilor de calcul făcute de către reprezentanții instituţiei.
Totul a ieșit la iveală la ultima ședință a Colegiului Prefectural, când, Elena Lăzăruc, directorul APIA Botoșani a anunțat că o parte dintre colegii săi sunt nemulțumiți că trebuie să rezolve situația numeroaselor debite pe care le are instituția, ceea ce necesită un volum mare de muncă. „O altă nemulțumire a noastră, deși necesită un volum mare de muncă din partea noastră, a colegilor, este numărul mare de debite, 6.951, care au fost gestionate ca urmare a unui calcul eronat la redistributivă. Asta este. Ne cerem scuze față de fermieri”, declara Elena Lăzăruc. Aceasta a recunoscut că debitul nu este din cauza fermierului, motiv pentru care acesta nu va suferi nicio repercursiune. „A fost un cuantum prea repede stabilit la redistributivă, iar în momentul când s-a făcut situația finală, s-a constatat că nu ajung banii și s-a făcut un nou cuantum”, susține Lăzăruc.
În această situație sunt fermierii care au primit subvențiile până în martie și care vor trebui să returneze între câțiva lei și câteva milioane de lei. Banii vor fi reținuți din plățile pe care APIA le face către fermieri. „Le oprim banii. Care sunt până în 10 lei nu le mai trimitem nicio înștiințare, iar cei care sunt peste 10 lei și până la două milioane de lei, au primit procese verbale de debit, pentru a lua la cunoștință situația”, a mai spus șeful APIA, care a precizat că nu vor fi situații în care fermierii nu vro primi niciun ban în acest an din cauza erorilor din trecut. „Nu primesc niciun fel de sancțiuni, nu primesc nimic, pentru că nu sunt debite din cauza lor că ar fi solicitat mai mult. Sunt niște debite copy-paste. La toată lumea e la fel, pentru că a fost un cuantum greșit aplicat”, a afirmat Elena Lăzăruc, recunoscând că instituția a creat un confort fermierilor din cauza greșelilor colegilor săi.
Situația nu este una singulară, în urmă cu un an o situație similară înregistrându-se la plata subvențiilor în sectorul zootehnic.
În acest an, la APIA Botoșani s-au depus aproximativ 33.000 de cereri, cu aproximativ 1.300 mai puțini decât anul trecut, dar pentru o suprafața mai mare cu aproximativ 6.000 de hectare, adică pentru aproape 282.600 de hectare.„S-au comasat prin vânzări sau darea în arendă, ceea ce este îmbucurător, pentru că se lucrează mai bine terenul”, a declarat directorul APIA Botoșani, adăugând că „purtătoare de subvenţie este suprafaţa de teren şi nu numărul de cereri”.
De mâine vor începe plata subvențiilor, urmând ca în prima zi să se facă aproximativ 5.000 de plăți în județ, iar până la sfârșitul lunii urmând a primi 80 din fermieri. Restul vor avea banii în cont până pe 1 decembrie.