Educație, Comunitate, Viitor!, un proiect ce se concretizează cu pași mici, dar repezi pe scena educației zielor noastre, contribuie la îmbunătățirea calității actului educațional, și nu numai.
Proiect comunitar, realizat de My Romania Community Londra cu sprijinul comunității românești, complementar activității Carte pentru România, începută în 2016 în colaborare cu Liceul cu Program Sportiv Botoșani, se dorește a fi un schimb de experiență cu un aport major în domeniul educației.
Cea de-a doua etapă a proiectului, schimbul de experiență efectuat în Marea Britanie de către profesorul de limba engleză Carmen Ciobanu și elevul Alexandru Abăcioaei din clasa a XI-a B, a Liceului cu Program Sportiv Botoșani, s-a desfășurat în perioada 16-20 septembrie 2019 la Newman Catholic College Londra, Marea Britanie.
„De la aeroport, direct în școală, unde am fost primiți călduros de domnul director Danny Coyle și de ceilalți angajați, începând cu recepția până în sălile de clasă, unde am asistat la ore și am purtat conversații cu domnii profesori și cu elevii despre sistemul de învățământ britanic și despre modul de desfășurare al activităților. Nu a fost doar un schimb de experiență educațional, ci o lecție de viață, pătrunzând în mijlocul culturii britanice, dar și a comunității românești, interacționând direct cu protagoniștii vieții reale.
Fiecare dintre noi a asistat la lecții diferite de științe, literatură engleză, artă, matematică, sport, limba franceză, teatru. Fiind o școală multiculturală, există cursuri speciale pentru cei care înțeleg mai puțin limba engleză-EAL departament (curs intensiv de engleză pentru integrarea studenților internaționali), inclusiv matematică adaptată pentru înțelegerea termenilor de specialitate.Toate activitățile sunt centrate pe elevi, aceștia sunt încurajați să participe activ la lecție, să adreseze întrebări sau să descrie obiecte și situații din realitatea lor apropiată.Toată informația este filtrată prin propriul lor univers, abia la final ajungându-se la teorie.
Deși cele două școli sunt similare ca structură și număr de elevi, metodele diferă și datorită faptului că în Marea Britanie tehnologia în școală este avansată, timpul de predare și munca profesorului fiind reduse, la fel ca și numărul elevilor la clasă, pentru a se putea concentra pe învățarea diferențiată și a acorda atenție fiecarui copil, în funcție de dezvoltarea personală.
Surpriza a apărut la orele de artă care se desfășoară în mod diferit și la clasa de teatru, care la noi este inexistentă creativitatea și descoperirea propriului eu fiind puse în valoare.”, mărturisește d-na prof. Carmen Ciobanu.
Proiectul va continua cu implementarea unor cursuri extrașcolare de Limbă engleză, unde se va adapta programa din Marea Britanie, și un curs de teatru în limba engleză pentru liceeni, ambele desfășurate în cadrul Liceului cu Program Sportiv Botoșani.
De asemenea, se dorește instituirea unui departament de comportament în școală,pe bază de voluntariat,unde elevii vor fi consiliați și care va ține legătura strânsă cu părinții sau autoritățile abilitate, precum și înființarea unui cabinet de prim ajutor pentru urgențe medicale.
Diseminarea va avea loc în perioada 20-25 octombrie 2019, în cadrul cercurilor pedagogice,în alte unități de învățământ din municipiu,în cadrul lectoratelor cu părinții,a întâlnirilor cu profesorii și elevii,împreună cu domnul Cristian Stîncanu,director executiv My Romania Community și inițiatorul proiectului, iar cea de a treia etapă, se va desfășura în semestrul al doilea, când Liceul cu Program Sportiv Botoșani va fi gazda delegației profesorilor de la Newman Catholic College, Londra.
Educație, Comunitate, Viitor! este un proiect al comunității pentru comunitate, din inimă, pentru inimă!