Angajările din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă au intrat în colimatorul procurorilor anticorupţie. Ieri, mai mulţi poliţişti judiciari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul teritorial Suceava au ajuns la sediul unităţii, de unde au ridicat mai multe documente privind o serie de angajări efectuate începând cu 2010. Poliţiştii s-au dus direct la Biroul RUNOS, unde au stat mai bine de două ore, de unde au plecat cu un vraf de documente. Cu toate acestea, anchetatorii au refuzat să ofere informaţii cu privire la investigaţiile derulate, pentru a nu afecta bunul mers al cercetărilor. Potrivit unor informaţiile neoficiale, ar fi vorba de presupuse fapte de corupţie, iar cei vizaţi ar fi angajaţi RUNOS, dar şi cadre medicale, însă nu a fost făcut public niciun nume, primele cercetări derulându-se „în rem”, adică pe fapte, nu faţă de persoane.
Surse apropiate anchetei spun însă că investigaţiile au legătură cu cele mai recente concursuri de angajare de ambulanţieri şi asistenţi medicali, existând indicii că unii angajaţi ai SJA ar fi luat mită, iar unii dintre candidaţi ar fi fost favorizaţi la probele de evaluare a cunoştinţelor.
În plus, ancheta ar fi pornit în urma unui denunţ, pe motiv că rezultatele concursului nu ar fi fost cele corecte. Acţiunea procurorilor a venit însă într-un moment în care directorul SJA Botoşani, Liliana Mateciuc, este plecată la un seminar la Sinaia cu secretarul de stat Raed Arafat.
Contactată telefonic de reporterii „Monitorul”, aceasta a declarat că nu a ştiut nimic despre eventuale sau presupuse nereguli la acele concursuri şi s-a declarat surprinsă de acţiunea DNA. „Nu pot să vă spun nimic şi nu am fost anunţaţi nici noi de aceste ridicări de documente. A fost şi pentru noi o surpriză. Aşteptăm să se finalizeze anchetele şi vom vedea”, a declarat ieri Liliana Mateciuc.
Anchete şi la alte instituţii
Până în prezent, DNA a declanşat mai multe anchete în cadrul Consiliului Judeţean (CJ), care s-a finalizat cu trimiterea în judecată a fostului preşedinte CJ, Florin Ţurcanu, în cadrul Primăriei Botoşani, unde primarul Cătălin Flutur şi alţi patru angajaţi au fost puşi sub urmărire penală, dar şi în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, precum şi la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură sau Camera Agronomului. Totodată, mai mulţi primari ai unor comune din judeţ, care au obţinut subvenţii pentru păşuni, au fost trimişi în judecată pentru fraudarea fondurilor europene.