Un gheţar uriaş, de mărimea capitalei Marii Britanii, s-a desprins de calota „Amery” din estul Antarcticii, susţin experţii care monitorizează astfel de evenimente.
Gheţarul, denumit oficial D-28, s-a desprins de calotă pe 26 septembrie. Aisbergul are în jur de 1.636 de kilometri pătraţi.
Calotele sunt platforme plutitoare de gheaţă care se formează în locurile unde Antarctica se întâlneşte cu oceanul. Calota „Amery” are o suprafaţa plutitoare estimată la 60.000 de kilometri pătraţi.
Desprinderea gheţarului este un eveniment major, iar în anii 1960 cercetătorii susţineau că un astfel de eveniment nu are legătură cu încălzirea globală.
Evenimentul s-a petrecut în apropierea unui loc cunoscut sub numele de „dintele slăbit”, pe care cercetătorii îl supravegheau având în vedere că gheaţa părea să fie uşor desprinsă.
Cercetătorii din programul australian pentru cercetarea Antarcticii şi cei de la Institutul pentru Studii Marine şi Antarctice au monitorizat acel loc de aproape 20 de ani.
Helen Amanda Fricker, un profesor de la Institutul de Oceanografie Scripps, susţine că cercetătorii au observat pentru prima dată o fisură în calotă pe la începutul anilor 2000 şi au anticipat că un gheţar uriaş se va desprinde între anii 2010 şi 2015.
„Mă bucur să văd acest eveniment după toţi aceşti ani”, a spus Fricker. „Noi ştiam că se va întâmpla în cele din urmă, dar am fost ţinuţi în suspans mult timp”, a adăugat profesorul.