Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în Biserica din Vlaherne. În această zi se spune că rugăciunile către Maica Domnului fac minuni.
Sărbătoarea aminteşte de o minune în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înțeleptul (886 – 911). Pe 1 octombrie 911, se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetăţii care era asediată. La ora patru dimineaţa, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh şi rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ţinut în mâini deasupra capetelor credincioşilor. În jurul Maicii Domnului se aflau apostolii, sfinţii şi mucenicii.
Maica Domnului s-a arătat Sfântului Andrei cel Nebun pentru Hristos (pomenit în calendarul creștin ortodox la 2 octombrie), ca ocrotitoare și mijlocitoare a creștinilor. Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa şi Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, şi mă minunez!”.
În popor, această sărbătoare este denumită Pocroave (în slavonă „pocrov” – văl, acoperământ). Începând cu anul 2017, această sărbătoare a fost trecută ca sărbătoare cu cruce roșie în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, alături de celelalte praznice închinate Maicii Domnului. În mănăstiri, cel puțin o dată pe lună se oficiază slujba privegherii la Acoperământul Maicii Domnului. Mulți preoţi recomandă credincioşilor, mai ales atunci când se află la momente de încercare, să citească Acatistul Acoperământului. În evlavia credincioșilor Acoperământul Maicii Domnului este perceput ca fiind purtarea de grijă și ocrotirea Preasfintei Fecioarei pentru toți cei care îi cer ajutorul. Sărbătoarea de astăzi aminteşte că prin rugăciune credincioşii pot primi ajutorul Maicii Domnului.